morzsás barackos lepény


Többször ettem már szilvás morzsás sütit, és nagyon-nagyon ízlett, de valahova elkevertem a receptet, pedig egyenesen Németországból szereztem. (igen igen, ez is német!) És mivel szilvám sem volt itthon, ezért abból dolgoztam, ami elérhető. Az őszibaracknak meg pont szezonja-féléje van/lesz mostanában ( :) ), tehát nem is volt kérdéses, hogy mit használok majd. Ebből született tehát ez a cukormentes morzsás tetejű, barackos, túrós, puha joghurtos lepényke. Nagyon izgultam, mert a tésztáját is csak úgy "na jó, legyen mondjuk benne ez" jelleggel dobáltam össze, de azért gondoltam arra, hogy leméregessem, mert ha jó, akkor biztos hogy hamarosan újra elkészítem és persze itt ez a blog is. Jó lett! :)




Hozzávalók:
(egy kb. 30x20 cm-es tepsihez)

a tésztához:
  • 250 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 150 g durum liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • egy csipet só
  • 175 g joghurt (egy pohár)
  • 200 g olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • 50 g xilit
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai

a töltelékhez:
  • 1 ek zabkorpa
  • 100 g zsírszegény túró
  • 3 ek tejföl
  • 5 db édesítő, összetörve
  • 300-350 g őszibarack (kb. 4 közepes darab)

a morzsához:
  • 70 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 80 g hideg vaj, felkockázva
  • 100 g dió, ledarálva
  • ½ tk fahéj
  • 30 g xilit

Elkészítés:


  1. A morzsás réteghez: A lisztet a dióval, fahéjjal, xilittel elkeverjük, majd a vajat kis kockákban beleszórjuk és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Amíg a süti többi részével dolgozunk, tegyük hűtőbe. (nem kell összeállnia!)
  2. A tésztához: A tojást kikeverjük a xilittel, vaníliával és a joghurttal. A liszteket összekeverjük a sóval és a sütőporral, majd beleöntjük a vajat és a tojásos keveréket, jól összedolgozzuk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, megvajazzuk és beleegyengetjük a masszát.
  3. Ekkor előmelegítjük a sütőt 175 °C-ra, alsó-felső sütésen. A barackokat meghámozzuk és 8 gerezdre vágjuk, a magokat természetesen kiszedjük. :)
  4. A tészta tetejét megszórjuk az egy evőkanál zabkorpával, rámorzsoljuk a túrót, majd az édesítővel kikeverjük a tejfölt és rácsöpögtetjük. Erre sorakoztatjuk szépen a barackokat, kissé belenyomkodjuk a tésztába, hogy nagyjából egy szintben legyen a barackmező teteje.
  5. Ezután kivesszük a hűtőből a morzsát és egyenletesen megszórjuk vele a barackokat.
  6. Kb. 50-60 percig sütjük, majd ezután 5-10 percig tovább sütjük 200 °C-on. De ajánlott tűpróbával ellenőrizni a 40. perc környékén, nehogy megégjen. (Már megfigyeltem régen, hogy a receptekben írt sütési időnél nekem 5-10-15 perccel tovább kell sütnöm ugyanazt a sütit, szóval érdemes nézegetni a sütőbe és nem csak azért, hogy ámuljunk.:)





Egyébként hozzá kell tennem, hogy legszívesebben az egész tepsit megettem volna helyben. Még az sem érdekelt, hogy leégett a szám és a nyelvem a forró barackdaraboktól. :)


Szóval ez a süti most se nem eredeti német recept alapján készült, se nem szilvás...de barackos és finom, főleg az a leheletnyi tejfölös túró benne a barackkal...mmm! :)


Apropó! Az a 20 szelet az 20 darab szép naaagy szelet, nem kell megijedni a szénhidráttartalomtól. Szerintem bármilyen gyümölccsel működik, legközelebb megpróbálkozom egy szilvás verzióval, de az epres-rebarbarás kombináció is biztos tuti. Abból viszont kihagyom majd a túrót. Hátha addigra megtalálom/megszerzem valahogyan azt az eredeti receptet. Annyi rémlik, hogy valamiféle alkohol is van benne. :)



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése