teljes kiőrlésű sváb hagymatorta

teljes kiőrlésű sváb hagymatorta

Ma ismét egy régebbi receptet hozok, ami kicsit csalás is, hiszen csak az arányok és az alapanyagok lettek lecserélve, az ötlet nem az enyém. Egy ősrégi magazinból kiollózott tortáról van szó. Elég bizarrul hangzik, de mindenkinek ajánlom, mert isteni finom és abbahagyhatatlan! Ott úgy szerepelt, hogy fogyókúrázóknak is ajánlják, nos erről a részéről nem tudok nyilatkozni, de az átalakított recept szerint, bizonyos mennyiségben mindenféle bűntudat nélkül fogyasztható. A teljes kiőrlésű sváb hagymatorta receptjéért olvass tovább!

Hirdetés

Hozzávalók (egy nagyobb kapcsos tortaformához, vagy tepsihez):  a tésztához:

  • 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 5 dkg vaj
  • 1 tk só
  • 1 csomag szárított élesztő
  • ½ dl langyos víz
  • 1 ek olaj
  • csipet cukorhelyettesítő

a töltelékhez:

  • pár ek olaj
  • víz
  • só, bors
  • 50-55 dkg hagyma
  • 15 dkg sovány joghurt
  • 2 ek tejföl
  • 1 tk köménymag
  • 2 tojás

Elkészítés:

  1. A lisztet a vajjal, sóval, élesztővel, cukorhelyettesítővel* és olajjal összemorzsoljuk, majd a fél dl langyos vízzel labdát formálunk belőle. Letakarva kb. 1 órát pihentetjük, kelesztjük (nem fog óriásira kelni).
  2. Közben a hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és az olajon üvegesre pároljuk sóval és vízzel. Mivel nagy mennyiség a hagyma, így néha pótoljuk alatta a vizet.
  3. A joghurtot a tejföllel, köménnyel, sóval, borssal, és a két tojással kikeverjük, majd a kissé kihűlt hagymát belekeverjük. Ne keverjük hozzá a forró hagymát, mert rántotta lesz a tojásból.
  4. Egy nagyobb (25-26 cm-es) kapcsos tortaformát kiolajozunk, beleegyengetjük a tésztát úgy, hogy kb. 2-3 cm-es pereme legyen, majd beleöntjük a hagymás tölteléket.
  5. Előmelegített 220 °C-os sütőben 35-45 perc alatt készre sütjük. (akkor lesz jó, ha a teteje már barnul).

* A nyírfacukor ebben az esetben sajnos nem jó, mivel nem fut fel vele az élesztő. Ha tejet használnánk, a tejben levő tejcukor miatt megkelne a tésztánk, azonban itt vízzel kell dolgozni. Nyugodtan használjunk egy teáskanál kristálycukrot, hiszen azt teljes mértékben megeszi az élesztő!

Még több sós receptért kattints ide!

 

Az ábra csak tájékoztató jellegű!

teljes kiőrlésű sváb hagymatorta

Én és a hagyma…

Kicsit nehezen veszem rá magam, hogy ezt a tortát megsüssem, pedig roppant egyszerű. Tudni kell rólam ugyanis, hogy már egy légtérben sem bírok meglenni felvágott hagymával, úgy potyognak a könnyeim. Praktikus egy aprítógépet használni, ilyenkor ugyanis kevesebb a mosatlan és kisebb a felfordulás, és kontaktlencse-mentes emberek sem sírják szét a szemeiket tőle. Ugyanitt: várom a tippeket, hogyan lehet hagymát könnyek nélkül pucolni. Napszemüvegben, szájban tartott vízzel próbálkoztam, és inkább vidám élmény volt, de ugyanúgy mehettem törölgetni a szemeim utána -és sajnos nem a nevetéstől. 🙂

teljes kiőrlésű sváb hagymatorta

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

2 Replies to “teljes kiőrlésű sváb hagymatorta”

  1. A hagymával kapcsolatban van egy tippem ami nekem általában beválik. Lehet, hogy ismered is. A lényege ugyanaz mint az általad emlitett szájban vizet tartó módszernek. Vagyis hogy a hagymából párolgó illó olajok a szemünkben lévő folyadékkal lépnek reakcióba ezért el kell érni, hogy mielőtt a szemünkhöz érnének már kapcsolatba lépjenek valami mással – így szuper tudományosan megfogalmazva. 🙂 Ami nekem működik az az hogy a kést és a kezemet jó alaposan bevizezem előtte. A lényeg hogy minél több viz maradjon a kezeden és a késen mielőtt nekiállsz és akkor az megköti a hagymából felszabaduló dolgokat mielőtt a szemedhez érnének. Ha a tudománynak nem hiszel higyj nekem mert nekem a Mama mondta. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük