tutibiztos muffin



Egyszerű, de nagyszerű és úgy variálhatjuk, ahogy csak szeretnénk. Ez a cukormentes muffin alaprecept a világon a legegyszerűbb recept és egyben a leggyorsabb is. És mindig sikerül. És habkönnyű, puha. Fél óra alatt készen van. És elronthatatlan. Folytassam még? Persze lehetne mondani, hogy a muffin annyira egyszerű, hogy el sem lehet rontani. Én ettem már rosszat, láttam már csúnyát, volt olyan, ami fel sem jött rendesen, nem sült át, ezt is sorolhatnám. Pláne ezekkel a lisztekkel...



Tettem el a nyáron egy csomó lekvárt, persze mind cukormentes, úgyhogy most ebből használtam a muffinhoz, méghozzá a meggyből. Ezzel pedig remek hármast alkot a fahéj és a titkos fűszerem -ami már annyira nem is titkos, hogy leírom-, a szerecsendió. Bár ez utóbbi kb. mindenben ütős, legyen az leves, rakott zöldség, almás pite, sütemény, palacsinta, lekvár, bármi!



Az alaprecept tehát:
Hozzávalók (12 normál méretű muffinhoz):
  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • 1 dl víz
  • 3 ek xilit
  • csipet só
  • 1 dl olaj (kókuszolaj, étolaj, stb.)
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg durum liszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

A képeken látható meggyes muffinhoz pedig került még bele:
  • 1 ek cukrozatlan, zsírszegény kakaópor
  • 1 tk fahéj
  • késhegynyi szerecsendió
  • muffinonként 1 tk meggylekvár (sima meggy is jó)
  • muffinonként ½ tk zabpehely

Elkészítés:
  1. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. A muffinformákat kibéleljük muffinpapírokkal.
  2. A tojást a xilittel, tejjel, vízzel, olajjal, sóval kikeverjük. A liszteket és a sütőport hozzáöntjük, alaposan összekeverjük, majd a formákba töltjük.*
  3. 20-25 perc alatt készre sütjük.

Mondtam, hogy egyszerű! :)


* Az alaprecepten kívül, ha mást is teszünk bele, azt a végén adjuk hozzá. Ha töltelékkel dolgozunk, akkor kb. 1 evőkanálnyi masszát kanalazunk a formákba, arra mehet a töltelék, majd "zárásként" elosztjuk a muffinokon a maradék masszát. Voilà!

Tipp: ha csokit, gyümölcsdarabokat teszünk a muffinba, forgassuk meg őket egy kis lisztben, így nem süllyednek le a süti aljára (és égnek oda, folynak ki, olvadnak szét, ragadnak le). Ez bármilyen sütemény esetében igaz. :)








Most már csak azt érzem feladatomnak, hogy kikísérletezzem, hogyan tudnék úgy lefaragni a szénhidráttartalmából, hogy nem változik állagra, ízre. Mondjuk például úgy, hogy nem szórok rá zabpelyhet...de így meg olyan csini. :) 

Ugyanitt: muffinpapír mániás vagyok, rengeteg féle, fajta van itthon. Bár azt a technikámat is fejleszteni kellene, hogy normálisan tudjak egy darabot leválasztani és ne kerüljön minden muffin alá legalább kettő a papírból.




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése