vaníliás körtepudingos minipiték




Nincs nagy története ennek a süteménynek. Nagymamám mindig szokott küldeni valami finomságot a kertből, most pedig a cukkini, paradicsom, rukkola, zöldbab mellett két körtét is kaptunk. Jó sokáig törtem a fejem azon, hogy mégis mit csináljak két körtéből, mert hát az sosem úgy működik, hogy csak megesszük a gyümölcsöt...legalábbis nálam. :) Mindig azon jár az agyam, miből mit tudnék sütni. Rengeteg képet nézegettem, kb. az egész pinterestet kiolvastam, de nem igazán találtam olyan receptet, ami tetszett volna vagy elég lett volna hozzá két ilyen kisebb darab körte.



Úgyhogy döntöttem, és az egyszerű utat választva készültek el ezek a pici cukormentes piték. Emlékeztem rá, hogy voltak ilyen cuki kis piteformáink, elő is szedtem őket gyorsan.


Hozzávalók (8 minipitéhez):
a tésztához:
  • 7 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 3 dkg durum liszt
  • csipet só
  • 5 darab édesítő, összetörve
  • 5 dkg hideg vaj, felkockázva
  • 1 tojás sárgája

a töltelékhez:
  • 2 db kisebb körte (kb. 20 dkg)
  • 1 ek vaj
  • késhegynyi fahéj
  • késhegynyi szerecsendió
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál vaníliás pudingpor
  • 1 tk vanília
  • 5 darab édesítő, összetörve
  • keserű/diabetikus csokoládémorzsa díszítésként


Elkészítés:
  1. A liszteket a sóval és édesítővel összekeverjük, majd a felkockázott vajjal összemorzsoljuk gyors mozdulatokkal. A végén beletesszük a tojás sárgáját és addig gyúrjuk a tésztát, amíg összeáll. Ezután fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe addig, amíg a töltelékkel dolgozunk (minimum fél órára).
  2. A körtét meghámozzuk és apró darabokra vágjuk, közepes lángon feltesszük 1 evőkanál vajjal főni. Megszórjuk a fűszerekkel és alaposan elkeverjük. Ha már jól megpuhult a körte, hozzáöntjük a tejet és a pudingport, és pár percig tovább főzzük, hogy kicsit besűrűsödjön. Ha levettük a tűzről, belekeverjük az édesítőt és a vaníliát.
  3. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra, légkeveréses üzemmódban, majd a kis piteformákat alaposan kivajazzuk, a tésztát 8 részre osztjuk és kibéleljük vele a sütőformákat. Ebbe beletöltjük a tölteléket és megszórjuk a csokival.
  4. Kb. 30-35 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk a formákban teljesen kihűlni.

 TIPP: Ha egy süteményhez csak tojássárgáját használunk, vagy többet belőle és marad fehérje, akkor azt nyugodtan lefagyaszthatjuk, hiszen később még jól jöhet. Én mindig valami kis dobozba vagy zacskóba töltöm, ráírom, hogy épp mennyi tojásfehérje van benne, és ha úgy adódik, akkor később kiengedem és felhasználom.

Egy pitében (igen, jól látjátok) alig van több, mint 12 g szénhidrát. :)



Belül a töltelék szép pudingos, krémes marad, a csokival és a pite tésztájával, vaníliával pedig őrült ízkombináció. :)



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése