kakaós csiga



Nem nagyok, inkább közepes méretűek. Kívül ropogós, belül pedig puha, kakaós, lágy a tésztája. Kicsit talán több cukrot lehet elbírt volna, de ezt nagyon egyszerűen lehet korrigálni, ha a tetejét megszórjuk egy kis porcukorral. (cukor=xilit, eritrit, mielőtt még valaki rosszra gondolna!) Erre most éppen vaníliás porxilit került. 

TIPP: Rengeteg vaníliát használok, a vaníliarudakat pedig nem szoktam kidobni, miután kikapartam a belsejüket. Egy befőttesüvegben tárolom a porxilitet és az üres vaníliarudakat beledobálom, így átveszi az ízét, és hopp: máris kész a házi vaníliás xilit! Sima cukorral is működik, természetesen. :)



Igazából azért is készült most ez, mert már rettentően untam a tömör teljes kiőrlésű kenyereket enni reggelire. Bár van bevált zsemle receptem, de nem volt kedvem azzal szöszölni. Bár igaz, hogy az még egyszerűbb is, mint ez a cukormentes kakaós csiga, de ezt kívántam inkább. Ebből pedig hármat is meg lehet enni reggelire, szóval szuper. :) (Járja azonban olyan hír is, hogy IR-ben édeset nem ajánlatos reggelire enni, mert magával az ízzel becsapjuk a hasnyálmirigyünket és ezzel arra késztetjük, hogy pumpálja az inzulint, de úgy gondoltam, talán több, mint 7 hónapos cukormentes lét után már nem fog ez a pár reggeli gondot okozni.)



Hozzávalók (28 darabhoz):

a tésztához:
  • 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 10 dkg durum liszt
  • egy csipet só
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 2,5 dl tej
  • 1 teáskanál folyékony édesítő

a töltelékhez:
  • 6 csapott teáskanál cukrozatlan, zsírszegény kakaópor
  • 6 csapott evőkanál eritrit
  • 10 dkg szobahőmérsékletű vaj

  • porxilit a szóráshoz (opcionális)


Elkészítés:
  1. A liszteket a sóval összekeverjük.
  2. A vajat felolvasztjuk, a tejet megmelegítjük, beleütjük a tojást, hozzáöntjük az édesítőt és a szárított élesztőt, majd alaposan elkeverjük.
  3. A liszt közepébe lyukat csinálunk az ujjunkkal, majd ebbe beleöntjük a tejes keveréket, és összedolgozzuk. Ezután dagasztókaros mixerrel kb. 5 perc alatt puhára dagasztjuk. Egy tálat kikenünk vékonyan olajjal, beletesszük a tésztát és letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük (kb. 40-45 perc alatt). (Itt is az egy percre bekapcsolt, majd kikapcsolt sütőt ajánlom, jól tartja a hőt és kellően meleg a kelt tésztához.)
  4. A tölteléknél fontos, hogy a vaj puha legyen! Ha nem elég puha ahhoz, hogy krémesre keverjük, akkor pár másodpercre tegyük mikróba, majd hagyjuk kicsit visszahűlni. Utána már szépen lehet kevergetni és krémes állagú lesz. Ebbe szórjuk bele az eritritet és a kakaóport. Jól összekeverjük.
  5. A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. fél cm vastag téglalappá nyújtjuk. Nekem egy kb. 40x50 cm-es téglalap jött össze. Ezt alaposan megkenjük a töltelékkel és kellően szorosan feltekerjük. (az sem jó, ha túl laza, mert akkor nehéz vágni, de a túl szoros sem jó, hiszen még pihentetjük sütés előtt a csigákat, tehát még kelni fognak picit) A hengerből 1-1,5 cm-es szeleteket vágunk és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. Legyen közöttük 2-3 cm hely, mert nőni fognak. Ezután kb. 15-20 percet pihentetjük őket a tepsin. Ekkor melegítjük elő a sütőt 200 °C-ra, légkeveréses üzemmódban.
  6. A pihentetés után kb. 15-18 perc alatt megsütjük őket. Ha nem lenne elég édes, porcukorral megszórhatjuk. 

Oké, kiiiis túlzással lehet hármat megenni belőle reggelire. :)



Ez volt az első próbálkozásom az eritrittel, nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ugyanis az édesítőereje nem hogy a cukorét, de még a xilitét is messze nem közelíti meg. :( Maradok a nyírfacukornál, még akkor is, ha azt számolni kell a diétában. Természetesen ez a süti elkészíthető xilittel is, úgy bőven elég lesz a 6 evőkanál, viszont 1-2 g szénhidráttal megdobja egy csiga CH-tartalmát.





0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése