szilvás clafoutis


Sikerült egy nagyon pink cukormentes süteményt összehozni. :) Nem gondoltam volna, hogy ennyire rózsaszín lesz. Igazi lédús szilvát sikerült anyukámnak beszereznie. Tehát ez a pite semmiképpen sem száraz, hanem leves és kellemesen savanyú, de a töltelék édes is, szuper kombináció.


Hozzávalók (egy nagyobb, 25-26 cm-es kapcsos formához):

az alaphoz:
  • 100 g vaj, felkockázva
  • 40 g durum liszt
  • 180 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • csipet só
  • 50 g eritrit
  • 2 ek tejföl
  • 1 ek hideg víz

a töltelékhez:
  • 160 ml tej
  • 2 tojás
  • 70 g eritrit
  • 50 g durum liszt
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • fél tk fahéj
  • késhegynyi szerecsendió
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 ek olaj (kókuszolaj/étolaj)
  • kb. 50 dkg szilva


Elkészítés:
  1. A liszteket a sóval, eritrittel és vajjal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a tejfölt és összedolgozzuk gyors mozdulatokkal. Ha nem állna össze, adjunk hozzá 1 evőkanál hideg vizet. Ezután fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe 1 órára. (Én már tegnap elkészítettem az alapot, így nálam 1 éjszakát pihent a hidegben, így kicsit többet kellett dolgozni a nyújtásnál.)
  2. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra, alsó-felső sütés módban. Egy kapcsos tortaformát alul és oldalt is kibélelünk sütőpapírral. A tésztát kivesszük a hűtőből és két sütőlap között vékonyra nyújtjuk: akkorára, hogy beleférjen a tortaformába és még egy jó 2-3 cm-es pereme is maradjon. Megszurkáljuk villával, leterítjük sütőpapírral és nehezéket rakunk rá (lencsét, babot, rizst, stb.). Így elősütjük kb. 15-20 percig.
  3. Amíg a pite alapja sül, elkészítjük a tölteléket. A tojást az eritrittel kifehéredésig verjük (mint amikor egy piskótát készítünk), majd beleszitáljuk a lisztet, a fahéjat, szerecsendiót, vaníliát, olajat és a citrom levét, héját is hozzáadjuk. A tejet felmelegítjük és apránként adagolva a jól elkevert masszához csurgatjuk, közben kevergetjük. Kb. olyan állagot kell, hogy kapjunk, mint a palacsintatészta.
  4. A sütőt most 190 °C-ra kapcsoljuk. A szilvákat megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk és a tészta tetejére rakosgatjuk. (Azért ne felejtsük el a sütőpapíros nehezéket levenni róla előtte. :)) A tölteléket erre öntjük.
  5. Kb. 40 perc alatt készre sütjük.




Az eredeti recept innen, egy német oldalról származik: clafoutis Apróbb változtatásokat eszközöltem benne (lisztek, mennyiségek, fűszerezés). 


Az eredeti clafoutis Franciaországból származik, ahogy azt a neve sugallja, és magozatlan meggyel dolgozik, de azóta rengeteg "hamis" változat készült, különböző gyümölcsökkel: szilvával, barackkal, vegyes erdei gyümölcsökkel, stb. Porcukorral és melegen tálalják, de szerintem erre óriási bűn a plusz cukor! :(



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése