teljes kiőrlésű tortilla




Becsapós kép! Most csak a tortilla receptjét hoztam el, mert a többi picit csalás - ne is beszéljünk róla. :) Már készítettem többször is ilyet, de mindig volt valami baja, ragadt, tört, túlbarnult, a vége pedig az lett ennek mindig, hogy "anyaaa, segíts légyszi!". Most viszont majdnem tökéletesre sikerültek. Azért csak majdnem, mert nem lettek szabályos kör alakúak (milyen mérnök leszek?). Ízre, állagra viszont csillagos ötös.


Azért is szuper, mert teljes mértékben készíthető teljes kiőrlésű lisztből is: nem kell a kő-effektustól tartani. Nálam azért lettek most keverve a lisztek, mert pont elfogyott az egyik, így ment hozzá másik is. Viszont egyféle lisztből is elkészíthető, legyen az teljes kiőrlésű- vagy sima finomliszt. Bár utóbbit inkább kihúznám, ne egyetek ilyeneket! :)


Hozzávalók (8 db-hoz):
  • 30 dkg liszt (nálam: 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt és 10 dkg durum liszt)
  • 1 tk só
  • fél tk sütőpor
  • 5 dkg hideg vaj, felkockázva
  • 1,5 dl meleg víz

Elkészítés:
  1. A lisztet a sóval, sütőporral elkeverjük és a hideg vajjal összemorzsoljuk. Lyukat csinálunk a közepébe és beleöntjük a meleg vizet, majd egynemű tésztává dolgozzuk össze. Ezután egy kikent tálban, fóliával letakarva, meleg helyen 1 órát pihentetjük.
  2. Ha letelt az egy óra, 8 egyenlő részre vágjuk a tésztát és letakarjuk a fóliával, amíg nem dolgozunk velük, mert nagyon hamar kiszáradnak. A tésztát 20-25 cm-es körlappá nyújtjuk enyhén lisztezett felületen. Az a titok, hogy jó vékony legyen.
  3. Egy serpenyőt felforrosítunk közepes lángon és zsiradék/olaj nélkül 1-1 percig sütjük a tortillák egy-egy oldalát. Szépen felpúposodnak majd.
A recept egyébként ebből a könyvből van. Nagyon szuper "kis" könyv, rengeteg recepttel, fázisfotókkal, gyönyörű képekkel...imádom!


Ebédre kb. kettő darab az annyi. Bár azzal úgy tele lesz az ember, hogy mozdulni sem lehet utána. :) Ebben most volt pulykamell, illetve zöldségek joghurtos öntettel: káposzta, jégsaláta, koktélparadicsom, paprika, hagyma, répa.





0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése