a boszorkány ujjai :)


Tisztában vagyok vele, hogy Halloween nálunk nincs. Más kultúra, más ország, stb. De ennek ellenére elég sokszor találkozik vele az ember hazánkban is, így vagy úgy: vigyorgó faragott tökök az erkélyeken, ablakokban, beöltözős bulik és még sorolhatnám. (Hozzáteszem, én magyar-angol tannyelvű gimnáziumba jártam, nálunk volt Halloween.)


Pár éve láttam ezt a sütit -IGEN, EZ SÜTI- egy amerikai blogon, és annnyira tudtam, hogy nekem ezt egyszer meg kell majd csinálnom. Persze mindig elfelejtettem, aztán azt is, hogy hol találtam, csak egy lementett kép volt a mapparengeteg legaljában, idén viszont a saját blogomnak is hála, nem tettem le róla és elkészítettem. Halloweenre tökéletes. :)



Hozzávalók (kb. 50 db lesz belőle):
  • 10 dkg xilit
  • 22 dkg puha vaj
  • 1 tojás
  • 1 tk mandulaaroma (elhagyható)
  • 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 5 dkg durum liszt
  • 1 tk sütőpor
  • fél tk só

  • fél tasak tortazselépor (színtelen)
  • 1 dl víz
  • 1 ek xilit
  • piros ételfesték

  • mandula (kb. 50 szem)


Elkészítés:
  1. A vajat krémesre keverjük a tojással, xilittel és a mandulaaromával. A liszteket elkeverjük a sütőporral, sóval és a krémhez adagoljuk (lehetőleg ne egyszerre, minden adag után alaposan keverjük össze). Gyúrjunk belőle sima tésztát és fóliába csomagolva pihentessük a hűtőben fél órát.
  2. A sütőt előmelegítjük 160 °C-ra. 
  3. Egy teáskanálnyi tészta kell egy ujjhoz. A tésztából sima golyót formázunk, majd ezt ujj méretűre nyújtjuk. Nem muszáj tökéletesnek lennie, sőt! :) A mutató- és középső ujjunk segítségével fogjuk ezután alakítani őket: V betűt mutatva a sütiujjak közepére helyezzük a két ujjunkat, majd le- és összenyomjuk kicsit őket, hogy ezzel sütiujjperceket kapjunk. Egy éles késsel bevagdossuk őket középen és a két szélétől kb. 1-2 cm-re. Az egyik végébe belenyomunk egy mandulát; ezek lesznek a körmök.
  4. Kb. 20 perc alatt készre sütjük őket (szép egyenletes színűnek kell lenniük, ne barnuljanak meg).
  5. Amíg a sütiujjak hűlnek, elkészítjük a sütivért. :) Egy fél csomag tortazseléport 1 dl vízzel, 1 ek xilittel és piros ételfestékkel éppen forrásig melegítünk. Ezután levesszük a tűzről és hagyjuk kicsit hűlni, zselésedni. Műanyag tasakba töltjük, aminek egyik végét lecsípjük (tortadíszítőt is használhatunk, de ezzel a módszerrel kevesebb a mosogatnivaló:).
  6. A sütiujjakból kiszedjük a mandulát, a helyükre nyomunk egy kicsi zselét, majd visszaillesztjük a mandulát. Az ujjak másik végére is töltünk a zseléből.

Az adatok tájékoztató jellegűek. :)


Anyukám nem akart belőle enni. :D Ti ennétek/készítenétek ilyen sütit?



És álljon itt az egyik ide kapcsolódó kedvencem még. :)


Ha tetszenek a sütemények és édességek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, illetve az instagramon mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése