túrós rétes házi leveles tésztából


Remélem, mindenkinél jól, pihenéssel és sütizéssel telt el a hosszú hétvége. :) Nálam a jövő hét is szünet, így most ki tudom használni ezt a kevés időt arra, hogy süssek, süssek és süssek. Mert ugye szeretem azt hinni, hogy a szünetben van időm ilyenekre.


Még az IR előtt is nézegettem ezt a leveles tészta receptet. A szuper "kis" könyvemben almás verzió szerepelt, de én valahogy mindig a túrót preferálom, ha lehet, mindenbe használom (a pizzatésztám is túró alapú). Kipróbáltam hát, milyen lesz ez teljes kiőrlésű lisztekből, és annak ellenére, hogy sokat kell vele szórakozni és nem a világ leggyorsabb cukormentes sütije a rengeteg pihentetés-behűtés miatt, nagyon jól sikerült.


Hozzávalók:
a leveles tésztához:
  • 25 dkg vaj (30 percre a fagyasztóba téve)
  • 25 dkg liszt, ami nálam: 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, 5 dkg durum liszt
  • 1 tk só
  • 1 tk citromlé
  • 1 dl víz

a töltelékhez:
  • 25 dkg zsírszegény túró
  • 1 csomag vaníliás, cukormentes pudingpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél citrom leve
  • 2 nagy ek tejföl
  • 50 g xilit

  • 1 felvert tojásfehérje
  • 1 ek xilit


Elkészítés:
  1. A fagyasztóból kivett vajat lereszeljük nagylyukú reszelőn, hozzászitáljuk a lisztet és a sót, majd összeforgatjuk gyors mozdulatokkal. Beletesszük a citrom levét és a vizet, majd összegyúrjuk (nem szabad sokáig, a lényeg, hogy épp összeálljon). Fóliába csomagolva 20 percre a hűtőbe tesszük.
  2. Innentől jön a pepecselős buli. :) Lisztezett deszkán téglalappá nyújtjuk a tésztát. A téglalap hosszabb oldalán behajtjuk a tészta egyharmadát, a másik oldalról pedig rá a másik harmadát, majd ezt félbe és ismét fóliába csomagolva 20 percre hűtőbe tesszük. Ezt még kétszer megismételjük.
  3. A töltelék hozzávalóit alaposan elkeverjük.
  4. A leveles tésztát ismét kinyújtjuk téglalappá és hosszában félbevágjuk. Az egyik így kapott téglalapot hosszában félbehajtjuk és 0,5-1 cm-enként bevagdossuk úgy, hogy a hajtásnál átvágjuk, de a tészta szélén hagyunk egy 1-2 cm-es peremet. A másik tésztalap közepére kanalazzuk a tölteléket, a bevagdosott tésztát kihajtjuk és ráhelyezzük a megtöltött lapra. A tölteléktől függően kicsit behajtogatjuk a rétes széleit. Ezután 15 percre a hűtőbe tesszük, a sütőt pedig előmelegítjük 200 °C-ra.
  5. Kb. 20-25 percig sütjük, majd megkenjük a tojásfehérjével, megszórjuk a xilittel és további 15 percig sütjük.

Az egész sütiben összesen tehát 228g szénhidrát van, ha 12 szeletre osztjuk, akkor egyben csak 19 g, így kisétkezésre pont ideális.



Aki rajong az édes ízért, az tehet bele több édesítőt -mint mindig, ezt kötelező megjegyeznem. :) Meg persze mazsolával is készíthető. Nálam az tilos, de úgysem szeretem a mazsolát sütiben.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése