csokis keksz


Ez egy nagyon-nagyon régi recept, szerintem van már 10 éve is, hogy felvéstem valami amerikai honlapról. Azóta inkább anyukám süti, nagymamámnak, akinek ez nagy kedvence. Szuper finom és sokáig el is áll egy sütis dobozban. A nagymama-féle verzióba azonban szokott kerülni dió, mandula, mazsola (IR-ben tiltólista utóbbi). Én viszont a legjobban így "simán" csak csokival szeretem. :)

Hozzávalók:
  • 220 g vaj
  • 1 tojás
  • 125 g xilit
  • csipet só
  • 100 g durum liszt
  • 120 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 1 tk sütőpor
  • 60 g diabetikus csokoládé (vagy min. 70%-os csoki)

Elkészítés:
  1. A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra.
  2. A legegyszerűbb egy aprítógépben elkészíteni a kekszet. A vajat és a tojást kikeverjük a cukorral, majd a csoki kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót is és alaposan összedolgozzuk. Ragacsos tésztát fogunk kapni, ebbe forgatjuk bele az apróra vágott csokit.
  3. Egy jó nagy púpozott teáskanálnyival kanalazunk a sütőpapíros tepsire, nem kell szétlapítani sem, hiszen majd magától elterül sütés közében -ezért rakjuk kicsit távolabb egymástól őket. Kb. 10-15 perc alatt készre sütjük. Fontos, hogy hagyjuk kihűlni, mert sütés után még nagyon puha és egy keksz általában nem puha, igaz? :)
Az adatok tájékoztató jellegűek. Nekem kb. 40 darab keksz lett ebből az adagból.




Tehát légmentesen záródó dobozban elég sokáig eláll. Bár nálunk szerintem erre nem lesz szükség. :) Aki szeretné, rakhat bele még durvára vágott mandulát, diót, mogyorót és halkan megjegyzem, aszalt gyümölcsöket is.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése