nagyon citromos joghurttorta


Sajnos az időjárás úgy gondolta, hogy ma nem kedvez nekem, már ami a fényeket illeti. :( Nagy nehezen készült pár kép, mondjuk közben a süti nagy részét sikerült is megennem, bánatomban és idegességemben. Köszi, borús őszi napok!
Szóval imádom a citromot. Ha lehet, mindenbe teszek. Sőt, magában is imádom enni. Egyik legjobb gyümölcs a zöldalma mellett. A tuti befutó egyébként mindig a túró-citrom páros nálam, de a pár napja készített joghurttorta után mindenképp ismételni akartam, most még-még-még citromosabb változatban.


Hozzávalók (egy kicsi ~17 cm-es tortaformához):
az alaphoz:
  • 50 g darált korpovit keksz
  • 50 g darált zabpehely
  • 50g olvasztott zsiradék (kókuszolaj/vaj)
  • 2 ek eritrit
a joghurtos réteghez:
  • 200 g habtejszín
  • 250 g joghurt
  • 4 csapott tk zselatinpor
  • 1 nagy citrom leve
  • 1 nagy citrom reszelt héja
  • 50 g eritrit

Elkészítés:
  1. A kekszet és a zabpelyhet kávédarálón ledaráljuk, hozzáadjuk az eritritet és az olvasztott vajat, majd a tortaforma aljába nyomkodjuk egy kanál hátuljával szép egyenletesen.
  2. A habtejszínt felfőzzük a zselatinnal*, hozzákeverjük a joghurtot, a citrom levét, héját és az eritritet. Ezt ráegyengetjük az alapra és fóliával lefedve hűtőbe tesszük min. 2-3 órára, de jobb egy éjszakára. A tetejét meg -annak, aki szintén akkora citromrajongó, mint én- lehet plusz citromkarikákkal díszíteni. 

Még sütni sem kell! :)
*az elkészítés attól is függ, milyen zselatint használunk, járjunk el a csomagoláson található utasítás szerint.



Én kevesebb zselatint használtam, mert nem rajongok a túl zselés-kocsonyás állagért, kicsit kiráz tőle a hideg, jobban szeretem, ha még krémesebb állagú a joghurt, de nem folyik egyből teljesen szét. A kocsonyás joghurttortába harapás olyan, mintha egy darab nyers, pikkelyes halra harapnék rá. :D





0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése