cukormentes narancsos répatorta – karácsonyi kiadás

cukormentes narancsos rápatorta

A karácsonyi készülődés nálam mindig az utolsó pillanatokra marad, mert ilyenkor még javában tart a szorgalmi időszak utolsó pár napja, vagyis a hajrá féléves terv leadásokkal, zárthelyikkel, pótzárthelyikkel. És amikor más már nagy karácsony-lázban ég, addig én vonalakat pingálok a lapokra és repedéstágasságot számolok. Közben azért belefér egy cukormentes narancsos répatorta is, méghozzá karácsonyi kiadásban.

Hirdetés

cukormentes narancsos répatorta

Idén sincs ez másképp, karácsonyi ajándékokon még gondolkodni sem volt időm, a készülődésben még nem vettem részt és rossz látni, hogy más már szinte csak ezzel foglalkozik. Viszont most volt időm egy gyors tesztelésre. Kb. 3 éve ettem életemben először répatortát, kicsit ódzkodtam tőle, mert levesben megeszem meg pároltan is imádom, de tortában? Azóta viszont egyik kedvenc sütim és milliószor készítettem már. Már a cukormentes verziót is kikísérleteztem.

cukormentes narancsos répatorta

Hozzávalók (egy kisebb 17 cm-es tortaformából  2 ilyen torta lesz):

a tésztához:

  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 5 dkg durum liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 tojás, szétválasztva
  • 1,5 dl olaj (kókuszolaj, étolaj, stb.)
  • 10 dkg xilit
  • 30 dkg sárgarépa (kb. 2 nagy darab)
  • 1 narancs leve és reszelt héja
  • 1 csipet só
  • 1 tk fahéj

a krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 2 ek habtejszín
  • 2 ek porxilit

a díszítéshez:

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. A liszteket összekeverjük a sütőporral. A répát apró lyukú reszelőn lereszeljük. (Felér egy 10 perces intenzív edzéssel!)
  2. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a xilittel, fahéjjal és az olajjal. Beleszórjuk a répát, a narancs reszelt héját és levét, majd a végén összekeverjük a liszttel.
  3. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük és egy spatulával óvatosan a répás masszába forgatjuk.
  4. Egy kapcsos tortaformát kivajazunk és kibélelünk sütőpapírral, majd beleöntjük a masszát és 40-45 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. (Ha kicsit megbarnul már a süti teteje, akkor jó.) Hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A krém hozzávalóit rövid ideig habosra verjük és bekenjük vele a tortát.
  6. A kis fenyőfákhoz fogunk egy hüvelykujjnyi marcipándarabot (Relatív, mert köztudottan nekem van a világon a legkisebb kezem!:), az ételfestékkel jól összedolgozzuk, majd egy tompa kúpot gyúrunk belőle, az aljába fogpiszkálót szúrunk. Egy kisollóval fentről lefelé, körkörösen elkezdjük bevagdosni. Ezzel díszítjük a tortát.

Az ábra csak tájékoztató jellegű!

Ezután mindenki majd szuperül fog fütyülni! 🙂

Ha tetszett ez a cukormentes narancsos répatorta és tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

2 Replies to “cukormentes narancsos répatorta – karácsonyi kiadás”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük