gluténmentes minitorta

Ezt a tortát egyik kedves ismerősöm születésnapjára készítettem. Már ki akartam próbálni, milyen ez a konzervdobozban sütés technika, így kaptam az alkalmon és itt teszteltem. Egyrészt, nagyon aranyos ez a pici, de magas süti, másrészről pedig a kezdeti ijedtségek abszolút nem igazolódtak be, egész jó tortaalapot lehet sütni gluténmentes hozzávalókból is.



Hozzávalók (2 minitortához):

a tésztához:
  • 120 ml habtejszín
  • 2 tojás
  • 100 g eritrit
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai/1 tk vaníliakivonat
  • 125 g barna rizsliszt
  • csipet só
  • 1 tk sütőpor

a krémhez:
  • 4 dl tej
  • 1 csomag gluténmentes pudingpor (tiramisu, de lehet bármilyen)
  •  50 g eritrit
  • 12 dkg vaj
  • marék erdei gyümölcs


Elkészítés:
  1. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra és elkészítjük a tortaformákat. Két magasabb konzervdoboz tetejét és alját is levágjuk, az alját becsomagoljuk alufóliába jó szorosan, majd kibéleljük az egészet sütőpapírral. Én készítettem két kis fület is, hogy könnyebb legyen a tortácskákat kiemelni.
  2. A habtejszínt ezután felverjük kicsit, majd külön a két tojást is habosra verjük és összedolgozzuk. Lassan adagoljuk hozzá a cukrot, majd ezzel tovább verjük, amíg szép egynemű nem lesz.
  3. A szárat hozzávalókat alaposan összeszitáljuk, ezután pedig a szita segítségével adagoljuk a tojásos masszára. Egy spatulával óvatosan beleforgatjuk.
  4. Ezután a tésztát a tortaformákba töltjük. Itt fontos, hogy a kb. a formák felénél csak picit magasabb legyen a tészta, semmiképpen sem szabad teletölteni! Kb. 40 perc alatt készre sütjük (a tűpróbás ellenőrzés ne maradjon el!).
  5. Ha a torták elkészültek, hagyjuk kb. 10 percig a formában hűlni, ezután kivehetjük. Csak teljesen kihűlt állapotban fogjunk hozzá a felvágáshoz. Én öt részre vágtam. A felső lapból sem kellett levágni, mert szép egyenes lett.
  6. A pudingot felfőzzük a tejjel, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A margarint habosra keverjük az eritrittel és jól összedolgozzuk a pudinggal. A tortalapokat egyenként megkenjük, egymásra illesztjük, majd a végén rászórjuk a gyümölcsöket.


Egy tortában tehát megközelítőleg -igen, annyi!- 58,5 g szénhidrát van összesen. :)


A torta egyébként nagyon könnyen laktózmentessé is tehető: a tejet valamilyen növényi tejre (kókusz-, zab-, rizs- vagy mandulatejre), a tejszínt pedig szintén növényi tejszínt cseréljük - így a szénhidrátmennyiség is csökken.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése