kakaós fonott kalács


Már tavaly is kísérleteztem kaláccsal, hiszen nálam a húsvéti reggeli az egyik olyan étel, amit jó pár hétig nem unok meg. A tökéletes világomban minden reggeli sonka, teavaj, kalács, főtt tojás, minden ebéd harcsapaprikás túrós tésztával, a vacsora pedig bajor perec tejjel, vajjal. Általában ez úgy néz ki nálam, hogy húsvét után is még legalább egy teljes hónapig (vagy kettőig, hupsz) kerül a reggeli tányérra ilyen menü, annyira imádom. A tavalyi kalácsnál zabpehelyliszttel, sikérrel próbálkoztam, de nem nagyon vált be, így idén recept nélkül, "fél kiló, 2.5 dl, öttel osztható számok" elvvel próbálkoztam. Ez sem tökéletes még, hiszen itt-ott szétrepedt sütés közben, de szerintem ez lett a legnagyobb baja. :)



Hozzávalók (két kalácshoz):
  • 50 g finomliszt
  • 2,5 dl tej
  • 1 evőkanál folyékony édesítő
  • 50 g olvasztott vaj
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 400 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 50 g durum liszt
  • egy nagy csipet só
  • 2 tojássárgája
  • 10 g vaníliás porxilit
  • 15 g cukrozatlan kakaópor
  • 1 evőkanál tej
  • 1 felvert tojás a kenéshez

Elkészítés:
  1. A tejet meglangyosítjuk, a vajat felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a finomlisztet, folyékony édesítőszert és felfuttatjuk benne az élesztőt (5-10 perc).
  2. A többi lisztet összekeverjük a sóval, porxilittel, a közepébe lyukat csinálunk, hozzáadjuk a két tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt, majd szép puha tésztát dagasztunk belőle.
  3. Kettészedjük a tésztát, az egyik feléhez hozzágyúrjuk a kakaóport, ha szükséges, akkor egy evőkanál tejjel lazítunk rajta. Ezután duplájára kelesztjük (kb. 30-45 perc).
  4. Ha megkelt a tészta, akkor a simát és a kakaóst is kettéválasztjuk, és 60 cm hosszú gilisztát gyúrunk belőle (2-2 gilisztánk lesz), kettőt-kettőt külön négyesfonásban összefonunk, így lesz két kalácsunk. (A tésztát felüknél meghajtva, 'V' formában egymásra fektetjük, majd jobbról az első hurkát áthajtjuk a következő felett, az azutáni alatt, majd az utolsó felett, és így haladunk tovább. A fonat végén összecsípjük a gilisztákat.) A tetejüket megkenjük a felvert tojással és fél órán át kelesztjük.
  5. A sütőt 175 °C-ra előmelegítjük, majd még egyszer megkenjük a tojással a kalácsokat a fél óra letelte után. Kb. 30 perc alatt készre sütjük.


Egy kalácsban így tehát megközelítőleg 165 g CH van.

Minden kedves olvasómnak pedig sonkában, főtt tojásban és kalácsban gazdag húsvéti ünnepeket kívánok! :)



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése