medvehagymás pogácsa

Már javában tart a medvehagyma szezonja. Azt hiszem, két éve készítettem először ezt a  pogácsát, akkor még finomlisztből. Hiszen úgy is két éve lett nagyon hipster dolog a medvehagyma. :) Most megsütöttem ennek az átalakított verzióját: a lisztek lettek lecserélve, illetve az arányok változtak egy picikét.

Aki túllép azon, hogy mennyire "menőség" a medvehagyma, és ad egy esélyt ennek a poginak, az biztos nem fog csalódni. ;) Ebből az adagból ~160 darab kis pogácsa lett, van egy mini, kb. 1,5-2 cm átmérőjű pogácsaszaggatóm, azzal készült, de szerintem simán bírja a max. 4 cm átmérőjűeket is.


Hozzávalók:
  • 500 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 150 g durum liszt + 1 ek
  • 15 g só
  • 250 g vaj
  • fél csomag friss élesztő (21 g)
  • 1,5 dl tej
  • 20-25 közepes levél medvehagyma, apróra vágva
  • 1 ek ecet
  • 2 tojássárgája
  • 2 dl tejföl
  • reszelt sajt a tetejére
  • 1 felvert tojás

Elkészítés:
  1. A tejet meglangyosítjuk, belekanalazunk egy evőkanálnyi durum lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
  2. Eközben a liszteket összekeverjük a sóval, majd összemorzsoljuk a vajjal.
  3. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, az ecetet, a 2 tojássárgáját, tejfölt és a medvehagymát, majd laza tésztát dagasztunk belőle
  4. Letakarva duplájára kelesztjük meleg helyen, 30-45 perc alatt.
  5. Ha megkelt a tészta, ujjnyi vastag téglalapot nyújtunk, félbehajtjuk, majd ismét félbehajtjuk és letakarva fél órát pihentetjük. Ezt megismételjük még egyszer.
  6. Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát ujjnyi vastagra, és pogácsaszaggatóval kis pogikat szaggatunk belőle, megkenjük őket a felvert tojással és sajtot szórunk rá.
  7. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A pogácsákat még 20 percig pihentetjük.
  8. Ezután 25-30 perc alatt készre sütjük őket.





Az eredeti recept Az élet napos oldala blogról származik.
(A recept 50 dkg liszttel dolgozik, nekem az kevésnek bizonyult, így került hozzá még liszt, hogy megfelelő állagú tésztát kapjak. Néha nagyon sokat számít tehát, hogy milyen liszteket használunk!)



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése