rahmkuchen


Nálam a sütés úgy indul általában, hogy vagy megkívánok valamit, vagy pedig meglátok valami olyan alapanyagból rengeteget, amiből tudok valamit készíteni, és akkor instant azt kívánom meg. Most a hűtőben lapuló tejfölrengetegnek köszönhetően lett ez a süti. "Szerintem nincs itthon tejföl, vagy csak egy kicsi, a biztonság kedvéért hozhatnánk még" - így lett a hirtelen egy nagy doboz + 2 nagyobb pohár tejföl, amiből saaaajnos muszáj volt valamit sütni, méghozzá az egyik nagy kedvencemet, a Rahmkuchent/Käsekuchent, ami tulajdonképpen egy német sajttorta-féle.


Hozzávalók (egy 26 cm-es, nagy kapcsos tortaformához):

az alaphoz:
  • 200 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • csipet só
  • 50 g eritrit
  • 110 g hideg vaj
  • 5 ek hideg víz

a töltelékhez:
  • 600 g tejföl
  • 100 g habtejszín
  • 10 g vaníliás porxilit/1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 50 g eritrit
  • 2,5 ml folyékony édesítő*
  • 1 citrom reszelt héja
  • negyed citrom leve
  • 3 tojás
  • 25 g keményítő
* aki inkább az édeset szereti, és nem a savanykásabb, frissebb ízeket, nyugodtan duplázza meg a folyékony édesítő mennyiségét.

Elkészítés:
  1. A lisztet összekeverjük a sóval, eritrittel, majd összemorzsoljuk a felkockázott hideg vajjal. Ezután kb. 5 evőkanálnyi hideg vizet öntünk hozzá és tésztát gyúrunk belőle. Fóliába csomagolva legalább fél órát pihentetjük a hűtőben.
  2. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra.
  3. Közben elkészítjük a tölteléket. A tejszínt csomómentesre keverjük a keményítővel. A tejfölbe beleszórjuk az édesítőket, a citrom reszelt héját, levét, és kikeverjük a három tojással. Hozzáöntjük a habtejszínt és jó alaposan elkeverjük, hogy ne maradjanak benne kis csomók.
  4. Egy nagyobb kapcsos tortaformát kibélelünk alul, oldalt sütőpapírral, a tésztát a pihentetés után az aljába nyomkodjuk úgy, hogy maradjon egy kicsi, kb. 1 cm-es pereme. Ráöntjük az édes tejfölt és légkeveréses módon kb. 50 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a szélei kezdenek kicsit barnulni, a közepe nem remeg és a tű tisztán jön ki. Sütés közben itt-ott szétrepedhet, de utána összeesik majd a töltelék és szépen egybesimulnak a repedések. Mielőtt felvágnánk, hagyjuk teljesen kihűlni; ha pedig biztosra szeretnénk menni, egy éjszakát pihentessük a hűtőben, ez a süti ugyanis másnap sokkal finomabb! :)

Az egész tortában 190 g CH található, 12 szelet esetén egyben pedig 15,8 g CH.


Ennek a süteménynek már készítettem régebben cukros változatát, még az IR előtt, a különbség csupán annyi, hogy az a sütemény a cukor miatt kicsit magasabb lett. Ez egyébként megfigyelhető, az eritrittől és a cukorhelyettesítőktől a sütemények kicsit kisebbek maradnak.

Az eredeti recept innen származik.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése