túrós-mascarponekrémes torta


Mint a mellékelt ábra is mutatja, mostanában nagyon rákaptam az erdei gyümölcsös dolgokra. Sok-sok kombináció létezik, amihez felhasználható. Ez a torta már többször is elkészült, teljesen bevált. És nem mellékesen nagyon gyors, tehát akár last minute-rohanós tortának is megfelel, ha sokat pepecselünk vele, akkor is maximum 1 órát vesz igénybe. (Pedig én aztán lazán eltökölök 4-5 órát egy tortával, trust me! :)



Hozzávalók (egy kisebb, kb. 17-18 cm-es tortához):

a tésztához:
  • 2 nagy tojás
  • 200 g joghurt
  • 110 g eritrit
  • 125 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 50 g durum liszt
  • csipet só
  • 1 cs sütőpor
  • 10 g vaníliás xilit
  • 5 ek olaj

a krémhez:
  • 1 ek keményítő
  • 3 ek eritrit
  • 150 g habtejszín
  • 250 g mascarpone
  • 250 g zsírszegény túró
  • 200 g erdei gyümölcs

Elkészítés:
  1. A tészta hozzávalóit egyszerűen összekeverjük, két kisebb tortaformát kibélelünk sütőpapírral, egyenlően elosztjuk a tésztát bennük, majd előmelegített 175 °C-os sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük őket (tűpróbával ellenőrizzük). Hagyjuk őket teljesen szobahőmérsékletűre hűlni ezután.
  2. A krémhez a habtejszínt felverjük a keményítővel és az eritrittel, majd összedolgozzuk a mascarponeval és a túróval, hogy nagyjából egynemű masszát kapjunk.
  3. Az egyik tortalapot letesszük, megkenjük a krémmel, megszórjuk az erdei gyümölcs egy részével. A másik tortalap alját is kenjük meg kicsit a krémmel, így könnyebb lesz őket összetapasztani, és nem válik el a két lap egymástól, ha felvágjuk. Ezután kicsit nyomjuk össze, majd az egész tortát bekenjük a túrókrémmel és az oldalát (de ízlés szerint a tetejét is lehet) maradék erdei gyümölccsel díszítjük.


Ha 10 szeletre vágjuk, akkor egy szeletben 18,5 g CH van, ideális kisétkezésre például. :)




A tortát érdemes jó hideg helyen tárolni, hogy ne folyjon teljesen szét a gyümölcsös része. :) Felvágás sajnos nem sikerült túl szépre, hiszen jól meg lett utaztatva a torta, de mellékelek arról is egy fotót (borzasztó fényviszonyokkal karöltve).



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése