görög joghurtos torta


Ismét egy régebbi recepttel jövök, ez pedig a görög joghurtos torta. A napokban újra megpróbáltam elkészíteni, hát katasztrófa lett, viszont az első alkalommal teljesen jól sikerült, úgyhogy annak a képeit fogom felhasználni. Igazi szénhidrátszegény finomság. :)




Hozzávalók (egy kisebb tortaformához):
  • 50 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 30 g porxilit
  • 400 g görög joghurt
  • 3 tojásfehérje
  • csipet só
  • pár csepp citromlé
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • marék málna a díszítéshez (opcionális)

 Elkészítés:
  1. A lisztet a porxilittel összeszitáljuk, utána jól elkeverjük a vaníliarúd magjaival, a reszelt citromhéjjal és a joghurttal.
  2. A tojásfehérjéket egy csipet sóval és a citromlével kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a joghurtos masszába.
  3. Egy kapcsos tortaformát kivajazunk, kibélelünk alul sütőpapírral, ezt is megvajazzuk, majd beleegyengetjük a masszát. Először kb. 120 °C-os, előmelegített légkeveréses sütőbe toljuk 30 percre, majd megemeljük a hőfokot 175 °C-ra és tovább sütjük. Ha egy kicsit megbarnult már a teteje, akkor a sütőt állítsuk alsó sütésre és süssük még bent további 5-10 percig. Ha elkészült, résnyire hagyjuk nyitva a sütő ajtaját, ne vegyük ki a sütit, mert nagyon megreped és összeesik.
  4. Tálra átfordítva tálaljuk és díszítjük. A képen látható verziónál egy marék, nagymamám kertjéből származó málna került a tortára, de szinte bármit használhatunk, gyümölcsöket, pudingot, tejszínhabot, stb.

 Összesen 57,2 g CH van az egész tortában, 8 nagy szeletre osztva pedig szeletenként 7,25 g CH.



A recept eredetije innen származik. Minimális változtatásokat eszközöltem, pl. brutálisan lecsökkentettem a cukor/édesítőszer mennyiségét, így egy frissebb ízvilágot kapunk. A sütési móddal is variáltam kicsit, így biztosan megsül és csak minimálisan esik össze (Ezért nagyon fontos, hogy ne vegyük ki azonnal a sütit a sütőből, a mostani alkalommal nem hagytam elég időt neki, hogy hűljön, úgyhogy sikerült egy ragacsos, kb. 1 cm vastag valamit kapnom. Finomnak finom volt, de hát...)



3 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Mesütöttem és nagyon jó lett ! Véletlenül tettem bele sütőport és úgy nézett ki a sütés közben , mint egy alien tojás :D . Teljesen szétnyílt :D. De finom lett, úgyhogy tuti újra elkészítem. Köszönöm a receptet :) .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az ilyen jellegű sütik elég sokszor repednek szét, pláne sütőporral. :D Örülök neki, hogy ízlett! :)

      Törlés