olaj nélkül sült fánk



Végre valahára lediplomáztam és véget ért egy ideig a folytonos stressz meg lelki terror, úgyhogy el is döntöttem, most egy hónapig pihenni fogok és nem fogok csinálni semmit sem a sütésen, főzésen, kertészkedésen, sorozatnézésen és alváson kívül. Még nem igazán fogom fel, hogy sikerült, de már másnap azon járt az agyam, mit csinálok legközelebb, de túl lusta voltam hozzá, tegnap viszont azonnal nekiálltam valaminek, amihez kevés dolog kell és tuti van hozzá itthon minden alapanyag.



Már jó ideje ki szerettem volna próbálni, milyen a sütőben sült fánk, amihez nem kell egy hektoliter olaj. Formájában és kinézetében hasonlít az eredetire, azonban ízben inkább egy csokis édes zsömléhez hasonlít, de egyáltalán nem rossz. Persze ez nem azt jelenti, hogy abbahagyom a kísérletezgetést, abban is biztos vagyok, hogy előbb-utóbb az olajban tocsogó társát is ki fogom próbálni.




Hozzávalók (20 darabhoz):
  • 2 dl tej
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 ek durum liszt
  • 5 ml folyékony édesítőszer
  • 450 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 50 g durum liszt
  • 45 g xilit
  • 10 g vaníliás porxilit
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 50 g olvasztott vaj
  • 50 g cukormentes étcsokoládé (wawel)
  • 50 g cukormentes tejcsokoládé (wawel)
  • 1 tk olaj
  • mandula, mogyoró, kókuszreszelék, bármi a szóráshoz


Elkészítés:
  1. A meleg tejben elkeverjük az élesztőt, egy evőkanál lisztet, a folyékony édesítőszert és hagyjuk felfutni.
  2. Közben kimérjük a liszteket, hozzáadjuk a sót, a kétféle xilitet, majd a közepébe mélyedést csinálunk, ebbe ütjük az egész tojást, és hozzáöntjük az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt is. Kissé ragacsos, de nagyon sima és puha tésztát dagasztunk belőle. Letakarva, kiolajozott tálban kb. egy órát kelesztjük.
  3. Ha a tészta megkelt, a sütőt előmelegítjük 175 °C-ra.
  4. A tésztát lisztezett felületen jó ujjnyi vastagra nyújtjuk és egy lisztezett szájú pohárral kiszaggatjuk. (Egyáltalán nem fognak beleragadni a fánkok, amint jól rányomjuk a poharat, kicsit összébb ugranak és a helyükön maradnak.)
  5. Sütőpapírral bélelt tepsiben 25 perc alatt készre sütjük ezután.
  6. A kétféle csokoládét az olajjal gőz fölött megolvasztjuk, a kissé kihűlt fánkok tetejét belemártjuk és visszatesszük a tepsire őket. Amíg a csoki folyósabb, rászórjuk a mandulát, mogyorót, kókuszreszeléket, amit szeretnénk. Hagyjuk, hogy a csoki megdermedjen rajtuk.



Az adatok most is tájékoztató jellegűek. :)


Nálam most készült mandulás-csokis, sima csokis, illetve külön kérésre kókuszos-csokis.





0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése