extra sajtos rúd




Végre jött egy pár hűvösebb nap, így én is hajlandó voltam arra, hogy a nettó 34 °C-os lakásban bekapcsoljam a sütőt. Nyilván vannak sütés nélküli, hűtős sütik is, de ebben az időben egyet sem lehet lefotózni anélkül, hogy ne folyjon szét egy fél kattintás alatt. Ez a recept a barátom szüleitől származik, abbahagyhatatlan, duplán sajtos, érdemes kipróbálni.





Hozzávalók:

  • 2 ek tej
  • 1-2 csepp folyékony édesítőszer
  • 20 g friss élesztő
  • 150 g vaj
  • 70 g tejföl
  • 250 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 50 g durum liszt
  • 100 g reszelt sajt
  • 1 tk só
  • 70 g tejföl
  • 120 g reszelt sajt

 Elkészítés:

  1. A tejben elkeverjük az édesítőszert, a lisztből kiveszünk egy teáskanálnyit, ezt is belekeverjük, majd feloldjuk benne a friss élesztőt.
  2. A vajat a tejföllel egy villa vagy krumplinyomó segítségével összedolgozzuk. Ezután beleöntjük az élesztős keveréket.
  3. A lisztben elkeverjük a sót, a reszelt sajtot, majd a vajas, tejfölös, élesztős masszával együtt puha, kissé ragacsos tésztává dolgozzuk össze, jó alaposan.
  4. Pihentetés nélkül kb. fél cm vastag téglalappá nyújtjuk lisztezett felületen, megkenjük a tejföllel, megszórjuk a reszelt sajttal, majd a sodrófával kicsit beleegyengetjük a tésztába a sajtot és a tejfölt. Kb. 1 cm széles csíkokra vágjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket.
  5. 10-15 percig pihentetjük őket a tepsin, addig előmelegítjük a sütőt 175-180 °C-ra.
  6. Légkeveréses módon 12-15 perc alatt készre sütjük őket. (Akkor jó, ha a sajt pirulni kezd rajta, az alja pedig már enyhén piros.)

 Az egész adagban összesen megközelítőleg 200 g szénhidrát van (+- 5 g CH).



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése