blogszülinap: csokitorta

Tegnap volt hivatalosan a blogom szülinapja, egy éve vezetem a kis oldalam, ahova igyekszem recepteket feltöltögetni. Büszke vagyok rá, meg magamra is, hogy még mindig ilyen kitartóan csinálom, igaz vannak kisebb-nagyobb szünetek, de még nem adtam fel, és nem is tervezem!


Eme nemes alkalomból egy ünnepi receptet szerettem volna hozni, így a választásom a csokitortára esett: ezzel nem lehet mellélőni, szerintem az emberek 99,9%-a szereti. :) És IR-esként vagy cukorbetegként sem kell róla lemondani, hiszen ez a verzió is, mint a többi receptem, teljesen cukor- és finomlisztmentes. 

Annyit viszont sajnos hozzá kell tennem, hogy nem ajánlom a nyári nagy melegben elkészíteni. Természetesen akkor nem úgy jönnek össze a dolgok, amikor nagyon igyekszem. A csokiforgács elkészítése nettó 2 órámba került, a konyhában nem akart megszilárdulni, a fagyasztós megoldást választottam, utána kb. 3 percem volt arra, hogy dolgozzak a csokival, mert olyan hamar megolvadt, a melegtől a középső krémréteg is eltűnt, viszont így a tészta lett sokkal-sokkal krémesebb és csokisabb, azt a szép elválasztó sávot így képzeljétek oda. :)



Hozzávalók (20 cm-es tortaformához):
a tortalapokhoz:
  • 280 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 50 g durumliszt
  • 40 g zsírszegény kakaópor
  • 10 g sütőpor (3 tk)
  • nagy csipet só
  • 250 g xilit
  • 2 nagy tojás
  • 250 ml meleg kávé
  • 250 ml tej
  • 150 ml olaj
a krémhez:
  • 90 g puha vaj
  • 25 g vaníliás porxilit
  • 250 g mascarpone
  • 100 ml tejszín
  • 60 g diabetikus étcsokoládé
a díszítéshez:
  • 100 g törökmogyoró
  • 50 g diabetikus étcsokoládé
  • 50 g diabetikus tejcsokoládé

Elkészítés:
  1. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra légkeveréses módban. Két 20 cm-es kapcsos tortaformát kivajazunk, az alját kibéleljük sütőpapírral. Ha nincsen két formánk, nyugodtan készítsük egymás után a tortalapokat, így kicsit tovább fog tartani a tortakészítési folyamat - én is kénytelen voltam így csinálni. :)
  2. A száraz hozzávalókat elkeverjük, egy külön tálba beleütjük a tojást, beleöntjük az olajat, a meleg kávét, tejet és az olajat, és összekeverjük.
  3. Ezután hozzáöntjük a lisztes keverékhez és csomómentesre keverjük. A tészta nagyon folyós lesz, de ennek ilyennek kell lennie, kb. a palacsintatésztához hasonló állagot kell, hogy kapjunk.
  4. Kb. 25 perc alatt készre sütjük, de tűpróbával ellenőrizzük: akkor jó, ha a tű vagy fogpiszkáló teljesen tisztán jön ki a tortalap közepéből.
  5. A lapokat ezután hagyjuk teljesen szobahőmérsékletűre hűlni (szobahőmérséklet nem egyenlő a nyári 30 °C-kal!). Közben elkészítjük a krémet: a csokoládét gőz fölött vagy mikróban megolvasztjuk, hagyjuk pár percet hűlni. A puha vajat kikeverjük a xilittel egy kézi mixer segítségével, majd hozzákeverjük a habtejszínt és a mascarponét is. Ha homogén lesz, belekeverjük a kicsit kihűlt csokoládét és azzal is jól elkeverjük.
  6. Az egyik tortalap közepéről indulva a krém kb. 1/3-ával bekenjük a lapot, rátesszük a másik lapot és a maradék krémmel bevonjuk az egész tortát. 
  7. A törökmogyorót egy zacskóba töltjük és húsklopfolóval vagy sodrófával addig ütögetjük, amíg szép darabos lesz. Ezzel vonjuk be a torta oldalát. Én Jamie Oliver és Nigella után szabadon, a kezeimmel szoktam odatapasztani őket, de használhatunk spatulát is.
  8. A csokoládéforgácsokhoz gőz fölött vagy mikróban megolvasztjuk a csokoládét. Ezután fém/márvány felületre öntjük (én egy fémtálca hátulját kentem össze, de használhatunk tepsit is erre a célra) és egy spatulával maximum 1 mm-es vastagságban szétkenjük. Hagyjuk megdermedni (szobahőmérsékleten vagy fagyasztóba téve 2-3 perc alatt megszilárdul) és egy fém spatulával vagy késsel vagy akár nokedliszaggatóval elkezdjük feltolni a csokit, így szép kis forgácsokat kapunk belőle. Ezzel megszórjuk a torta tetejét és már készen is van. :)

 
Nyilván nem ez a világ legszénhidrátszegényebb süteménye, az egész tortában található 405 g CH, ez 12 szeletre osztva szeletenként 33,8 g CH-t jelent.

 Remélem, a következő években is olvasni fogtok és sok-sok receptet készítetek majd el Ti is. :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése