habkönnyű barackos túrós szelet


Sikerült kikísérletezni a tökéletes állagú és ízű piskótatésztát, így ebben a posztban ennek a habkönnyű sütinek, és a pofonegyszerű piskóta alapreceptjét is megtalálhatjátok. Eleinte féltem a piskótatésztától, hiszen a legtöbb cukor nélküli süti nem jön fel szépen, a kelt tészta nem kell meg a xilittel, tehát joggal tartottam tőle, ez viszont egyszerűen tökéletes.




Hozzávalók:
a piskótához:
  • 4 tojás
  • 125 g xilit
  • 100 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 25 g durumliszt
  • egy csipet só
a töltelékhez:
  • 450 g zsírszegény túró
  • 2 ek tejföl
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 cs vaníliás cukormentes pudingpor
  • 5 ml folyékony édesítőszer
  • 2,5 dl tej (növényi tejre cserélhető)
  • 250 g barack, feldarabolva

Elkészítés:
  1. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra.
  2. A tojásokat a xilittel 4-5 perc alatt kézi mixerrel habosra és világos színűre verjük. A liszteket és a sót háromszor átszitáljuk, majd a mixer segítségével alacsony fokozaton összekeverjük a tojással (ne verjük túl). 
  3. Egy magas falú tepsit (22x36 cm-eset használtam) alul kibélelünk sütőpapírral, a sütőpapírt kivajazzuk és vékonyan lisztezzük, a felesleget pedig leszórjuk róla (fő a biztonság!). Beleöntjük a piskótát és kb. 25-30 perc alatt készre sütjük, ezt tűpróbával ellenőrizzük, de lehetőleg ne nagyon nyitogassuk a sütőt közben, elég csak a 20. perc körül ránézni.
  4. Amíg a piskóta sül, elkészítjük a tölteléket. A túrót nem kell összetörni, hisz így adja meg a süti textúráját, a legjobb erre a célra a Bakony zsírszegény túró. Hozzákeverjük a tejfölt és a fél citrom reszelt héját.
  5. Közben fél dl hideg tejben elkeverjük a pudingport, a többi tejet pedig felforraljuk az édesítővel, hozzáöntjük a csomómentesre kevert fél dl-es pudingot, majd sűrűsödésig főzzük. Ezután levesszük a tűzről és pár percet hagyjuk hűlni, utána pedig beleforgatjuk a túrót.
  6. A piskótát hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, ezután vágjuk félbe, az egyik felére egyengessük a túrós masszát, szórjuk rá a meghámozott, feldarabolt barackot, illesszük rá a piskóta másik felét és kicsit nyomkodjuk rá. (Lesz töltelék, ami kicsordul így, de mi más lenne a sütés egyik legjobb része, mint az ilyeneket közben feleszegetni? ;)
  7. Hűtőben minimum 4-5 órát pihentetjük, de a legjobb, ha egész éjszakára ott hagyjuk, így tökéletesen megszilárdul és összeérnek az ízek. Ezután szeletekre vágjuk, a széleit levághatjuk (ennek pedig azok örülnék, akik nem bírják kivárni, amíg fotódokumentálom a receptjeimet ;), hogy szebbek legyenek. Így 20 darab szép magas piskótaszeletet kapunk.




Természetesen bármilyen gyümölccsel elkészíthető, viszont mindenképp egy lédúsabb, egyaránt édes és savanykás gyümölcsöt ajánlok hozzá, ez egészíti ki igazán az édes túrós tölteléket. Jó lehet még erdei gyümölcsök, meggy, málna vagy gránátalma felhasználásával. 


Mostantól követhettek a bloglovin' oldalán is: Bloglovin

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése