túrós pogácsa

Mindig kerestem a tökéletes pogácsa receptjét, ott is, nagy meglepetésre, a sajtos volt a kedvencem. Ez azonban egy teljesen egyszerű, nem órákig tartó előkészületeket kívánó pogácsa, ami most már első helyen található nálam, maga mögé utasítva a sajtos változatot is. 

Hozzávalók:
  • 250 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 250 g margarin
  • 250 g zsírszegény túró
  • 10 g só
  • 20 g friss élesztő
  • 1 tojás sárgája
  • 1 felvert tojás a kenéshez

Elkészítés:
  1.  Az összes hozzávalót egyszerűen összemorzsoljuk, majd tésztát gyúrunk belőle, ezt pedig fóliával letakarva 20-30 percig pihentetjük a hűtőben.
  2. A tésztát a pihentetés után lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, az egyik felét alaposan, de vékonyan megkenjük a felvert tojással, majd ráhajtjuk a másik felét, még egyszer összehajtjuk. Ugyanezt megismételjük még egyszer.
  3. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra légkeveréses módban. Ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát és egy kisebb pogácsaszaggatóval (én kb 2 cm átmérőjűt használok)  kiszaggatjuk, lekenjük a tojássárgájával.
  4. Kb. 20 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a pogácsák teteje enyhén pirult lesz.


 


A túrónak köszönhetően lágy, puha pogácsáink lesznek, emellett sokkal szénhidrátszegényebbek és fehérjedúsabbak a társaiknál. Az eredeti recept az apróséf oldalán jelent meg.

2 megjegyzés:

  1. Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy mennyire szükséges a tojássárga a tésztába? Ezt a receptet csináltam már tojás és élesztő nélkül, finom kis rágcsálni való készül belőle. De pogácsaként jobban tetszene, csak érdekel, hogy tojás nélkül is összeáll szépen?

    VálaszTörlés
  2. Szia Ancsa!
    Még nem próbáltam tojás nélkül készíteni, valószínűleg tojássárgája nélkül szétesne a pogácsa (ennek elkerülése végett van szükség például a hajtogatások közötti kenegetésre), de arányaiban viszonylag kevés tojássárgája szükséges hozzá.
    Én azt javasolnám, hogy vékonyabb és nagyobb átmérőjű pogácsákat szaggass a tésztából, így nem fognak eldőlni, szétesni tojás nélkül.

    VálaszTörlés