pretzel dog

Köztudott, hogy perec mániás vagyok. Bár a perecek között is előszeretettel válogatok, a Laugen Brezel az igazi kedvenc, amit Németországban kapni, itthon talán bajor perec néven ismert. Az ötletet a pretzel dog-hoz egyik kedvenc külföldi bloggerem adta: Brown Eyed Baker


 Hozzávalók (12 db-hoz):
  • 3,5 dl meleg víz
  • 1 cs szárított élesztő
  • 1 ek (15 g) durumliszt
  • 1 ml folyékony édesítőszer
  • 2 tk só
  • 400 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 150 g durumliszt
  • 75 g olvasztott vaj
  • 12 db virsli
  • 1,5 l víz
  • 2 csapott ek szódabikarbóna
  • nagyszemű só
  • 1 ek tej

Elkészítés: 
  1. A vízben feloldjuk az élesztőt, az egy kanál durumlisztet és a folyékony édesítőt, majd hagyjuk állni pár percig.
  2. A kétféle lisztet összekeverjük a sóval, hozzáöntjük az élesztős keveréket és 5-6 percig dagasztjuk. Ha már nagyjából összeállt a tésztánk, lassan adagoljuk hozzá az olvasztott vajat, s dagasszuk tovább, amíg el nem válik az edény falától. Könnyű, puha és rugalmas tésztát kell, hogy kapjunk. Ha esetleg mégis nagyon ragacsos maradna, kis lisztet adhatunk még hozzá. Kiolajozott tálban, letakarva, meleg helyen  45-60 perc alatt duplájára kelesztjük.
  3. A sütőt előmelegítjük 225 °C-ra.
  4. A vizet feltesszük a tűzhelyre magas lángon, amíg fel nem forr, elkészítjük a pretzel dogokat: a tésztát 12 felé osztjuk (először felezzük, majd még egyszer felezzük és harmadoljuk - így biztosan egyenlő darabokat kapunk), 40-50 centis gilisztákat gyúrunk belőlük (attól függően, hogy milyen hosszú virslijeink vannak) és körbetekerjük a virsliken, majd a végeiken kicsit becsípjük a tésztát.
  5. Ha a víz felforrt, beleszórjuk a szódabikarbónát. Vigyázzunk vele, mert kifuthat, így óvatosan tegyük a vízbe! A pretzel dogokat kb. fél percre megmártóztatjuk a vízben, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. Ezután megszórjuk a nagyszemű sóval.
  6. Kb. 15 perc alatt szép barnára sütjük őket. Még melegen megkenjük a tejjel.


Az adatokból látszik, hogy egy darab ilyen pretzel dog reggelire ideális, illetve ebédre 2 db belefér szénhidrátdiéta esetén.







Természetesen ebből a tésztából készíthető perec, kifli vagy zsömle is. Akkor viszont egy éles késsel vágjuk be a tetejüket, miután kivettük őket a szódabikarbóna-fürdőből, így majd szépen kinyílnak sütés közben, az a részük világos marad, a többi része pedig barna.
Én már készítettem bajor perecet, ha ennek a receptjére vagy kíváncsi, itt el tudod érni: bajor perec teljes kiőrlésű lisztből.

Az ötlet és a recept alapja innen származik.



Ha tetszenek a sütemények és édességek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, illetve az instagramon mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése