sajttorta vörösáfonyával


Még nem sütöttem soha sajttortát, életemben talán kétszer ettem eddig. Ez a darab pedig szülinapi tortaként készült. Aki ismer egy kicsit, az tudja, hogy ha valakinek nagyon igyekszem szép és finom tortát sütni, az az esetek 80%-ában idegrohamban és egy teljesen szétesett tortában merül ki. Most a maradék 20%-ban sikerült maradni. :)



Hozzávalók (egy 17 cm-es tortaformához):
  • 15 db gullón keksz (cukormentes, teljes kiőrlésű gabonából készült)
  • 50 g olvasztott vaj
  • 375 g light krémsajt
  • 100 g tejföl
  • 2 nagy tojás
  • 90 g xilit
  • 10 g vaníliás porxilit
  • 15 g durumliszt
  • 150 g vörösáfonya sűrítmény

Elkészítés:
  1. A kekszeket egy zacskóba töltjük, majd egy sodrófa segítségével morzsásra törjük. Összekeverjük a vajjal és egy alul, oldalt alaposan kivajazott tortaforma aljába nyomkodjuk egyenletesen egy kanál hátuljával.
  2. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra, amíg a krémet elkészítjük. Ehhez a krémsajtot kézimixerrel elkeverjük a tejföllel, a tojásokkal, a xilittel, majd beleszitálunk 15 g (1 evőkanál) durumlisztet és ezzel is elkeverjük. Ráöntjük a kekszes rétegre, majd párszor hozzáütögetjük a pulthoz, hogy kimenjenek belőle a levegőbuborékok.
  3. A tortaformát alufóliába csomagoljuk alul és oldalt, és egy magasfalú tepsibe tesszük, amit a forma feléig felengedünk forró vízzel. A fóliára azért van szükség, hogy a víz ne juthasson a tortaformába.
  4. 55-60 perc alatt készre sütjük. Ezután kinyitjuk a sütő ajtaját, kivesszük a tortát a gőzfürdőből és visszatesszük a még meleg, nyitott sütőbe, hogy minél lassabban hűljön ki és ne repedezzen be túlzottan. Kb. negyed óra múlva vegyük ki, és egy kés segítségével válasszuk el a tortát a forma oldalától.
  5. Mielőtt a vörösáfonyát rákennénk a tetejére, hagyjuk teljesen kihűlni a sütinket. Ha kész a tortánk, minimum 3-4 órára rakjuk hűtőbe, de legjobb, ha egész éjszaka ott pihen, hiszen ez a sütemény is akkor a legfinomabb, ha hagyunk neki elég időt, hogy összeérjenek az ízei.
 8 szelet esetén az egyes szeletek CH tartalma ~20,7 g.


Tetszés szerint kenhetünk rá vörösáfonya helyett más gyümölcsöt is, vagy el is hagyhatjuk. Én mindenképpen ajánlok rá egy savanykásabb, fanyarabb gyümölcssűrítményt vagy lekvárt (pl. ribizli, eper, málna, áfonya, stb.)



Készíthetjük nagyobb tortaformában is (20 cm-es), ekkor a torta nem lesz ilyen magas, és a sütési idő is lerövidül kb. 10 perccel.





Ha tetszenek a sütemények, a Sugarfree Dots facebook oldalán, illetve az instagramon mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra!


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése