túró rudi torta

Vettem egy gyönyörű tortatálat, már régi vágyam volt, másnap pedig muszáj volt felavatni, méghozzá ezzel a "túró rudi" tortával, ami természetesen teljesen cukormentes és teljes kiőrlésű lisztből készült.

Hozzávalók (20 cm-es tortához):
az alaphoz:
  • 2 tojás
  • 50 g xilit
  • 10 g vaníliás xilit
  • csipet só
  • 2 csapott ek cukormentes kakaópor
  • 1 tk sütőpor
  • 75 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
a túrókrémhez:
  • 200 g habtejszín
  • 500 g zsírszegény túró
  • 1 púpozott ek tejföl
  • 10 g vaníliás xilit
  • 3 ml folyékony édesítő
  • 1 kisebb citrom leve és reszelt héja
  • 1 dl víz
  • 2 púpozott tk zselatinpor
a csoki réteghez:
  • 60 g diabetikus tejcsokoládé
  • 40 g 70%-os csokoládé (vagy diabetikus étcsokoládé, amelyik kéznél van éppen)

Elkészítés:
  1. A sütőt melegítsük elő 175°C-ra légkeveréses módban. A tojásokat a xilittel világosra verjük egy kézimixerrel. A lisztet nem szükséges átszitálni, csak arra figyeljünk, hogy nagyobb darabok ne legyenek benne, majd öntsük össze a sóval, sütőporral és a kakaóporral,  és keverjük hozzá a tojáshoz. Egy sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntsük bele a masszát és kb. 15-20 perc alatt süssük meg (tűpróbával ellenőrizzük). Utána hagyjuk hűlni, addig készítsük el a túrókrémet.
  2. A vizet tegyük fel a tűzre, amikor langyos, szórjuk bele a zselatint, és folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel. Ha forr, vegyük le, hagyjuk hűlni, néha keverjünk bele.
  3. A habtejszínt verjük fel, egy másik tálban pedig keverjük össze a túrót a tejföllel, édesítőszerekkel, a citrom levével és héjával, végül keverjük bele a tejszínbe. Ha a zselatin már nem forró, keverjük bele a túrókrémbe. Ezután a krémet egyengessük el a tortalap tetején. Minimum 3-4 órára tegyük a hűtőbe. (Nálam egy egész éjszakát pihent bent, állítom, az ilyen sütiknek kell az egy éjszaka, hogy mind ízben, mind állagban megfelelően összeérjen.)
  4. A csokoládékat gőz fölött olvasszuk meg, hagyjuk kicsit hűlni (ne forró csokoládéval dolgozzunk) s kenjük rá a túrókrémre. Gyorsan kell dolgozni, mert hamar megdermed a tetején a csokiréteg.

8 szép nagy szelet esetén az egyes szeletek CH tartalma mindössze 18,5 g, így kisétkezésre ideális. 


A csokoládéréteg roppanós lesz a tetején, ezért felvágásnál ügyeljünk rá, hiszen nagyon könnyen megtörik. Érdemes egy éles késsel előtte csak a csokoládét átvágni.



Ha tetszenek a sütemények és édességek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, illetve az instagramon mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése