csokoládés panna cotta gránátalmával

Új kedvenc édességem van, ami nem más, mint a panna cotta. Ilyenkor mindig felteszem a kérdéseket, miért és hogyan maradt ez ki eddig az életemből?! Elkészítettem a cukormentes változatot, baromi mutatós lett és finom is. A csokis réteg tömény, 70 %-os csokoládéval készült, tökéletesen egészíti ki a fanyar gránátalmával a vaníliás réteget.


Hozzávalók (2 adaghoz):
  • 125 ml tej
  • 125 ml zsíros tejszín (habtejszín)
  • 1 vaníliarúd és annak kikapart magjai
  • 30 g xilit
  • 5 g por zselatin
  • 1 tk kávépor (elhagyható)
  • 40 g 70%-os étcsokoládé
  • 20-20 g gránátalma

Elkészítés:
  1. Egy fazékban feltesszük főni a tejet a tejszínnel, a vaníliarúddal és annak kikapart magjaival. Felforraljuk folyamatos kevergetés mellett, majd félretesszük.
  2. A csokoládét feldaraboljuk és egy tálkába tesszük a kávéporral. Utóbbi elhagyható, de én ajánlom, a kávé és a csoki ütős kombó. :)
  3. A zselatint elkeverjük a cukorral és a tejszínhez adjuk, jó alaposan kevergetjük, hogy ne maradjon csomós.
  4. A tejszín felét ráöntjük a csokoládéra és elkeverjük vele, hogy felolvadjon a csoki.
  5. Most jön a trükk: Egy tojástartót fogunk felhasználni: ebbe helyezzük el a kis poharakat, hogy kicsit döntve legyenek. Ezeket berakjuk a hűtőbe és elkezdjük a csokoládés tejszínt belecsorgatni. Így lesz "átlós" a panna cotta. A sima vaníliás tejszínt még nem öntjük hozzá. Kb. 1 óra kell neki a hűtőben, hogy szépen megdermedjen. (Ha ujjunkkal hozzáérünk, érezzük, hogy kocsonyás és kellően megszilárdult ahhoz, hogy rákerülhessen a másik réteg.)
  6. Ha megdermedt a csokis réteg, már kivehetjük a tojástartóból a poharakat, ráöntjük a sima vaníliás réteget is, és visszatesszük a hűtőbe. 2-3 óra elég neki, hogy megszilárduljon, de én, mint mindig, most is azt javaslom, hogy egy éjszakát pihentessük bent, így tutira összeáll és összeérnek az ízek. :)
  7. Tálalás előtt megszórjuk a gránátalmával, de használhatunk bármilyen gyümölcsöt vagy lekvárt hozzá.

Egy panna cotta tehát kisétkezésre tökéletes. :)
 (Más csokoládét, más gyümölcsöt felhasználva a szénhidrát adatok változhatnak!)



Laktózmentesen is elkészíthető, bármilyen növényi tejjel, tejszínnel. :)
Ha tetszenek a sütemények és édességek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, illetve az instagramon mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése