szellem habcsók

Közeleg a Halloween, tavaly a boszorkány ujjait sütöttem meg, idén pedig kis szellemek kerültek a sütőbe, majd onnan ki. :) A habzsák még mindig nem jó barátom, illetve semmilyen profi tortadíszítő szettel nem rendelkezem, így az itthon fellelhető dolgokból, mint nejlonzacskó, kellett kihozni a legtöbbet.


Hozzávalók (30 darabhoz):
  • 110 g por állagú eritrit
  • 60 g tojásfehérje (kb. 2 nagyobb tojás fehérjéje)
  • 1 csipet só
  • 2-3 csepp citromlé
  • fél kocka diabetikus étcsokoládé (kb. 3 gramm)

Elkészítés:
  1. Az eritritet kávédarálón ledaráljuk, hogy porcukrot kapjunk belőle.
  2. A sütőt előmelegítjük 100 °C-ra és egy tepsit kibélelünk alufóliával, ezt nagyon vékonyan megvajazzuk picit.
  3. A hideg tojásfehérjéket (most jól jön a lefagyasztott tojásfehérje!) a sóval, citromlével elkezdjük felverni (kézimixerrel). Ha már nagyjából hab állagú és teljesen fehér színű a tojás, kanalanként adagoljuk hozzá az eritritet folyamatos mixelés mellett. Akkor lesz már jó, ha annyira megszilárdul, hogy a mixer által hagyott kis csúcsok nem folynak szét.
  4. Ha nincs habzsákunk, akkor egy  kisebb nejlonzacskóba töltjük a habot, a zacskó sarkából egy kb. fél cm-es darabot levágunk. Ezután nyomjuk ki a szellemeket a tepsire: tartsuk a zsákot közel a felülethez függőlegesen és nyomjunk belőle egy adagot, majd kicsit emeljük meg, nyomjunk még egyet rajta, emeljük meg, és így tovább, attól függően, mekkora szellemeket szeretnénk. Az enyémek kb. 3-5 cm-esek lettek és változó formájúak, némely sütés közben kidőlt. :D
  5. A 100 °C-on süssük 45 percig őket, addig amíg picit barnulni kezd a tetejük. Ezután hagyjuk őket teljesen kihűlni.
  6. A csokit olvasszuk fel mikróban, majd egy fogpiszkáló segítségével rajzoljunk szemet, szájat, orrot a szellemeknek. 

Igen, hiányzik innen a szénhidrát adat. Ez pedig a habcsók legeslegjobb része. A csokoládé, amit felhasználtam, kb. 1 gramm szénhidrátot tartalmaz, az eritrit nem szívódik fel, tehát ennek a habcsóknak a szénhidráttartalma olyan, mint a szellemek: nem létezik. :) [IR diéta szempontjából]




Nem tökéletesek, viszont az biztos, hogy nincs két ugyanolyan, mindegyik más lett, illetve a csokival való kipingálás is csak rajtunk múlik. :) Sajnos az eritrit sem működik teljesen úgy, mint a "rendes" kristálycukor, így kicsit nehezebb a dolgunk. Állagra ezek a habcsókok kívül ropogósak, belül pedig krémesek, a szájban pedig hűvösen olvad szét a cukoralkoholnak köszönhetően.



Ha habzsákkal készítjük, egy nagyobb kör alakú véget használjunk hozzá, de a sima zacskós módszer is megteszi, és még a mosogatással, elmosással sem kell bajlódni.



Ha tetszenek a sütemények és édességek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, illetve az instagramon mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése