túrógolyó


Ezer éve szerettem volna már hasonló édességet csinálni, most pedig pont volt itthon egy kis maradék túró, amit felhasználhattam hozzá. Nagyon gyorsan elkészül, bár kicsit várnunk kell vele, hogy a csokoládé megdermedjen a tetején. Igazi cukormentes fehérjebomba. Sajnos el kell keserítsem azokat, akik valami geil édes dolgot képzelnek emögé: szó sincs erről, ez nem egy agyoncukrozott változat!



Hozzávalók (35 darabhoz):
  • 400 g zsírszegény túró
  • 5 db gullón keksz (cukormentes, teljes kiőrlésű gabonából készült)
  • 25 g vaníliás porxilit
  • 4-5 csepp folyékony édesítőszer
  • fél citrom reszelt héja
  • negyed citrom leve
  • 120 g diabetikus étcsokoládé
  • 1 evőkanál kókuszolaj (étolaj is jó)

Elkészítés:
  1. A kekszet tegyük zacskóba, majd egy sodrófa segítségével törjük apró morzsásra. Ez a keksz e célra megfelelőbb, hiszen édesített (maltitollal), illetve könnyen szép apróra lehet törni.
  2. A túrót keverjük össze a keksszel, édesítőszerekkel, a citromlével és héjjal, majd jó alaposan törjük át.
  3. A csokoládét olvasszuk fel mikróban (30-30 másodperces részletekben, minden részlet után alaposan keverjük át, hogy a csokoládé ne égjen oda. Öntsük hozzá az olajat, majd dolgozzuk össze.
  4. Egy tepsit béleljünk ki alufóliával és olajozzuk meg. Amíg a csoki egy kicsit hűl, teáskanálnyi túróból gyúrjunk golyókat.
  5. A golyókat egyenként egy fogpiszkáló segítségével mártsuk a csokoládéba és sorakoztassuk a tepsire őket. Kb. fél óra elég neki a hűtőben, hogy megdermedjen rajta a csoki. 


Ízlés szerint töltelékkel (mogyoró, gyümölcs, stb.) is elkészíthető. Ti milyen változatot készítenétek?

TIPP: Ha mégis egy édesebbet szeretnénk, akkor étcsokoládé helyett használjunk tejcsokoládét, illetve a túrómasszába tegyünk még édesítőszert ízlés szerint. Azonban így a szénhidrátmennyiség is változni fog!

Ha tetszenek a sütemények és édességek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, illetve az instagramon mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra!

4 megjegyzés:

  1. Szia!

    Nos, én tegnap szerettem volna elkészíteni ezt a sütit, csak nem cukormentes verzióban. Tehát rendes háztartási kekszet használtam, cukrot és tejcsokit. De az istenért sem tudtam golyókat formálni, mindig szétesett a túró. Mit csináltam rosszul? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Ennek sajnos több oka is lehet. Amire így hirtelen gondolni tudok:
      1: Nem volt elég krémes a túró, inkább darabos. Én sissy túrót használtam hozzá, az pont jó volt ehhez. Esetleg kevés tejfölt lehet ilyenkor hozzákeverni, vagy villával/turmixgéppel jó alaposan áttörni.
      2: A háztartási keksz szárazabb, mint a gullón kekszek, így abból szerintem kevesebb kell bele (ehhez a mennyiséghez 3 db keksz kellhet).
      3: Nekem is volt néhány, ami nehezebben állt össze, az segített, ha kicsit többet "gyurmáztam" velük, úgy már nem volt gond.
      Remélem tudtam segíteni és legközelebb sikerülni fognak! :)

      Törlés
    2. Sissy félzsíros túrót használtam. A keksz akkor több lehetett mert 5-öt törtem bele, mivel a túróm is 500 gramm volt, azt hittem kelleni fog az öt keksz. Hiába gyurmáztam.. :( Ha kicsit össze is állt, mire letettem volna már esett is szét. Úgyhogy dühömben széttapicskoltam az egészet a tepsibe, és kanállal ettük meg :D

      Törlés
    3. Ilyenkor esetleg több nedvesség kell neki, lehet hozzáadni plusz tejfölt, vagy cukor helyett mézzel dolgozni. :)

      Törlés