klasszikus almás pite




Az ősz nagy slágere az alma, így egyértelmű volt, hogy sort kerítek a klasszikus almás pite cukormentes változatának elkészítésére is. Én a savanykásabb almát szeretem, ami túl édes és túl kásás, az nem nekem való, ebbe a pitébe például zöldalma került, de választhatunk bármilyet, amilyet csak szeretnénk (bár tudom, hogy vannak "szabályok", melyik fajta mire jó).

 Hozzávalók:
  • 330 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • egy nagy csipet só
  • 150 g (laktózmentes) sütőmargarin/vaj
  • 2 ek (40 g) xilit
  • 7-8 ek hideg víz
  • 500 g alma
  • 1 citrom leve
  • fél tk fahéj
  • negyed tk szerecsendió
  • 25 g xilit
  • 2 csapott ek teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt (30-35 g)
  • 1 ek tej

Elkészítés:
  1. A lisztet a sóval összekeverjük, belekockázzuk a vajat és kés segítségével összevagdossuk benne, majd gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk homok állagúra. (Itt is nagyon fontos, hogy ne melegedjen fel a kezünktől a tészta.) Beleszórjuk a xilitet és a hideg vizet, majd egy villával összedolgozzuk (a végén segíthetünk kézzel is, hogy egy labdát gyúrjunk belőle). Fóliába csomagolva fél órán át hűtjük.
  2. Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, négy részre vágjuk, majd egy-egy negyedet 2-3 szeletre vágunk. Meglocsoljuk a citrom levével. Kb. ekkorra letelik a fél óra (lassan dolgozom, na!:).
  3. A pités tálat alaposan kivajazzuk alul, oldalt, és a forma peremét is. A tészta kétharmadát kinyújtjuk lisztezett felületen a tálnál 3-4 cm-rel nagyobb körré (a peremtől is függ), rátekerjük a sodrófára, a lisztet egy ecsettel lesöpörjük róla, majd belehelyezzük a formába a tésztát. Odanyomkodjuk a peremhez is, illetve a perem tetejére is. Egy éles késsel levágjuk a forma mentén a felesleget. Ezután 15 percre ismét behűtjük.
  4. Az almaszeleteket összekeverjük a fűszerekkel, a liszttel és a xilittel. 15 perc után ráhalmozzuk a tésztára úgy, hogy középen legyen kicsit magasabban. A pite peremét megkenjük egy kis vízzel. A maradék tésztát kinyújtjuk, ráhelyezzük az almákra, a két tésztát pedig összecsípjük a széleken. Itt is levágjuk a felesleget. Ezekből a darabkákból különböző mintákat készíthetünk díszítésnek. A pite közepén éles késsel X-et metszünk, a tésztát pedig kihajtjuk, hogy ezen a kis nyíláson a gőz távozni tudjon. Megkenjük a tejjel és 30 percre behűtjük a pitét, a sütőt pedig előmelegítjük 225 °C-ra.
  5. 20 percig sütjük 225°C-on, majd 30 percig tovább sütjük 175 °C-on.

Nem a legszénhidrátszegényebb sütemény sajnos. :(


Az eredeti recept az óriási sütis könyvemből származik.

Ha tetszenek a sütemények és édességek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése