sós tejkaramellás szaloncukor


Pár hónapja megfogadtam, hogy kikísérletezem a karamellás szaloncukor receptjét. Nem mondom, hogy egyszerű volt, vagy hogy nem volt elbénázott próbálkozás, de most itt van. A nagy kihagyás után remélem, mindenkit kárpótol, mert ez tényleg tuti! Mondjuk olyan tömény, hogy 1 db szaloncukor bőven elég egy napra belőle. :)




Hozzávalók (20 db-hoz):
  • 125 g eritrit
  • 30 g (~1 ek) méz
  • 1 tk víz
  • 1 dl tejszín
  • 30 g vaj
  • 1 nagy csipet só
  • 100 g cukormentes étcsokoládé
  • 1 tk étolaj/kókuszolaj

Elkészítés:
  1. Egy bonbonformát, vagy egy kisebb méretű, magas falú tepsit kibélelünk alufóliával vagy sütőpapírral, amit vékonyan megolajozunk.
  2. Az eritritet a mézzel és a vízzel közepes lángon felfőzzük, miközben sokszor megkeverjük. Akkor jó, ha mély borostyánszínű lesz. Ez hosszú folyamat, szóval jó pár percig főznünk kell, ne ijedjünk meg, ha az első percekben nem történik semmi, vagy nem változik a színe egyhamar.
  3. Ha elértük a kívánt színt, levesszük a tűzről és óvatosan hozzácsorgatjuk a tejszínt. Nagyon gőzölög, nagyon bugyog, úgyhogy legyünk óvatosak. Ezután legalább 5-8 percig tovább főzzük folyamatos kevergetés mellett, míg mélybarna lesz és érezzük, hogy már sűrűbb az állaga. Levesszük a tűzről, belekeverjük a vajat és a sót, majd az előkészített formába töltjük. Kb. 10-15 perc alatt már kellően meg is szilárdul.
  4. A karamellát egy éles késsel, óvatosan, fűrészelő mozdulatokkal szeletekre vágjuk (könnyen törik!), majd a szeletekből szaloncukor méretű darabokat vágunk.
  5. A csoki felét felolvasztjuk mikróban 30-30 másodperces részletekben, minden részlet után alaposan átkeverve (vagy gőz fölött), és a maradék csokit apró darabokban hozzákeverjük, hogy teljesen megolvadjon. Ha már csak langyos, hozzákeverünk egy teáskanálnyi olajat, a karamellát megmártóztatjuk benne, egy villával alájuk nyúlunk, hagyjuk, hogy a felesleg lecsöpögjön, és egy megolajozott sütőpapíros tálcára sorakoztatjuk őket. Hűtőbe tesszük, és várunk. :) A szaloncukrok aljáról a kis "talpakat" egy éles késsel levágjuk. Nálam egy éjszaka pihent bent (esti művelet volt), másnap már csomagoltam is selyempapírba. 

Az adatok változhatnak a csokoládétól függően, mindig ellenőrizzük a csomagoláson a tápanyagtáblázatot! Az én szaloncukorkáim darabja 2,9g CH-t tartalmaz, de ez is forma/mennyiség függő. :) Egy "normál" karamellás szaloncukor ehhez képest kb. 11 g szénhidrátot tartalmaz.


A méz egyébként egy érdekes alapanyag, ha ritkábban fogyasztjuk, és nem óriási mennyiségben, akkor beilleszthető a szénhidrát-diétába. Karácsonykor meg pláne ki nem hagynám! ;)

Minden kedves olvasómnak boldog, békés, finom süteményekkel teli, ám szénhidrátban szegény karácsonyt kívánok!

Ha tetszenek a sütemények és édességek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése