cukormentes sült tejberizs

cukormentes sült tejberizs

Bevallom őszintén, kóstoltam az eredetit, nem nagyon merek belegondolni, mit művelt a szervezetemmel, de annyira finom volt, hogy muszáj volt itthon is valami hasonlót kipróbálnom. Aggodalomra semmi ok, ez a verzió cukor nélkül, basmati rizzsel készült. A cukormentes sült tejberizs receptjbe a bejegyzésben olvasható!

Hirdetés

cukormentes sült tejberizs

Új helyszínen fotózom, új géppel, szóval ez a poszt a beállítások módosítgatásáról is szól, meg az első bejegyzésem, amihez a képek sajnos nem természetes fénynél készültek. Jól tele is fogom pakolni velük a receptet, hogy mire eljuttok a hozzávalókig, biztosak legyetek benne, hogy el_kell_készítenetek.

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 50 g basmati rizs
  • fél dl víz
  • 2,5 dl tej (növényi tejre cserélhető!)
  • 2,5 dl habtejszín (növényi tejszínre cserélhető!)
  • 30 g eritrit
  • 1 ek vaníliás nyírfacukor (xilit)
  • 2,5 ml folyékony édesítőszer (vagy eritrit helyett összesen 5 ml)
  • 1 tojás sárgája
  • 1 ek (10 g) keményítő

Elkészítés:

  1. A rizst a vízzel feltesszük főni, párszor átkeverjük, hogy ne égjen le.
  2. Ha a rizs teljesen megszívta magát a vízzel, hozzáadjuk a tejet és tejszínt, cukrokat és felforraljuk az egészet folyamatos kevergetés mellett, majd további 10 percig főzzük.
  3. Közben előmelegítjük a sütőt 175 °C-ra, vízforralóban felmelegítünk annyi vizet, amivel egy magas falú tepsit meg tudunk tölteni annyira, hogy a (szuflé)formák feléig felérjen benne a víz.
  4. A rizst a forrástól számított 10. perc után levesszük a tűzről, a tojássárgáját elkeverjük a keményítővel, majd a tejberizsből egy merőkanálnyit átszedünk a tojásba és elkeverjük, s csak ezután adjuk hozzá a tojásos keveréket a maradék tejberizshez (senki sem akar rántottás tejberizst enni).
  5. A tejberizst a formákba töltjük, beletesszük őket a vízzel felöntött tepsibe és 40 perc alatt készre sütjük (akkor jó, ha szép barna foltok lesznek a tetején).

Az ábra adatai csak tájékoztató jellegűek!

Még több édes receptet találsz itt!

cukormentes sült tejberizs

Nem voltam egy nagy tejberizs rajongó soha sem, de ez a változat még nekem is bejön. 🙂

cukormentes sült tejberizs

Az eredeti receptet itt találtam. Természetesen használhatunk csak tejet a recepthez, ráadásul könnyen laktózmentessé alakítható, ha valamilyen növényi tejet használunk (pl. rizs-, zab- vagy mandulatejet).

cukormentes sült tejberizs

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük