mogyorós túrógombóc



Egyik kedvenc édességem a túrógombóc, de szinte alig mertem belevágni, mert annyi rémhír kering róla és túl hosszadalmasnak, bonyolultnak tűnt, főleg ha szétesik főzés közben az egész. A mostani recept szerint már többször készítettem túrógombócot.



Hozzávalók:
  • 75 g durumdara
  • 250 ml tej (növényi tejre cserélhető!)
  • 40 g eritrit
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 250 g zsírszegény túró
  • 100 g apróra darált, pörkölt, sótlan földimogyoró
  • tejföl, édesítő

Elkészítés:
  1. A tejben elkeverjük az eritritet, vaníliát és a darát, majd sűrű tejbegrízt főzünk belőle. Félretesszük hűlni.
  2. A földimogyorót apróra őröljük.
  3. Belekeverjük a túrót a tejbegrízbe. Púpozott kávéskanálnyi adagokat szedünk és gombócot formázunk belőle, majd meghempergetjük a mogyoróban.
  4. Tetszőleges módon tálaljuk, én édes tejföllel szeretem a legjobban.
Kb. 25 db lesz ebből a mennyiségből, így uzsonnára (mivel gyors felszívódású szénhidrátokat tartalmaz) 6 db-ot is fogyaszthatunk belőle. 

Az ötlet egyrészt nagymamámtól származik: ha kevés túró van, akkor mindig tejbegrízt főz és így készít "hamis túrógombócot". Mivel nagyon kevés zabkorpa volt itthon, így T-nek támadt olyan ötlete, hogy akkor forgassuk meg mogyoróban. Sokkal jobb egyébként így, mint a zabkorpás verzió, szóval ezentúl is így fog készülni. Természetesen játszik a kókuszreszelék, mandulapehely vagy darált dió is, bár azok sokkal szokványosabb bundák. 

Muszáj volt újrafotózni, mert nemrég szereztem be ezeket a kis tálakat potom pénzért, és csak akkor esett le, hogy ezekben is milyen jól mutatnak, miután a vendégeket így kínáltuk. :)



Ha tetszenek a sütemények és édességek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra!


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése