epres görögjoghurtzselé (hüti)


Többek közt elindult az eperszezon, túl vagyok már 10 üveg cukormentes eperlekvár befőzésén és kb. ötven fajta epres süti kikísérletezésén. :) Most ezt a hűsítő, lágy epres finomságot hozom nektek, amihez még a sütőt se kell bekapcsolni: nyáron eléggé előnyös!



Hozzávalók:
  • 200 ml habtejszín
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai/1 tk vaníliakivonat
  • 4 púpozott ek eritrit
  • 400 g görög joghurt
  • 1 dl tej
  • 20 g étkezési zselatin
  • 300 g eper

Elkészítés:
  1. A habtejszínt elkezdjük felverni, amikor már sűrűbb lesz, hozzáadjuk a vaníliát és az eritritet és olyan állagúra verjük, hogy ha kivesszük belőle a mixert, a hab nem esik le róla. 
  2. Belekeverjük a joghurtot.
  3. A tejben elkeverjük a zselatint és közepes lángon forrásig hevítjük. Ha nem lett csomómentes (nálam is előfordul az ilyen), akkor egy kis lyukú szűrőn passzírozzuk át. Hagyjuk picit hűlni. Átkanalazunk a joghurtból a zselatinba, elkeverjük, majd ha kiegyenlítődött a hőmérséklete, hozzáadjuk a maradék joghurthoz és alaposan összedolgozzuk.
  4. Az epret kisebb darabokra vágjuk (könnyebb lesz így a végén szeletelni), és egy spatulával óvatosan, pár mozdulattal a joghurtba forgatjuk őket.
  5. Jobb, ha egy őzgerinc vagy kenyérsütő formát kibélelünk szépen alufóliával, majd abba töltjük a masszát és minimum 4 órára hűtőbe tesszük (jobb az egy éjszaka itt is!). Tálaláskor kifordítjuk a formából a zselét. Én nem béleltem ki a formát, mondván, úgyis ráncos lesz, így a hűtés után kicsit forró vízzel kellett átsimogatni, hogy kicsusszanjon belőle. :)


Szezontól függően természetesen készíthető más gyümölccsel is, például barack, bogyós gyümölcsök, citrom, narancs, stb. Rengeteg lehetőség van.


Ha tetszenek a sütemények és édességek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése