karamellizált mangós fordított süti


Új kedvenc sütim van: karamellizált mangós fordított süti. Ez kb. az ötödik alkalom, hogy elkészítettem, szóval bombabiztos a recept. Kicsit sokat kell vele szórakozni, legutóbb meg is égettem a kezem, a mangóvásárlás pedig sokszor lutri...de higgyétek el nekem: MEGÉRI!



A recept elkészítéséhez szükségünk lesz egy serpenyőre, amit a sütőbe is berakhatunk. Ez nagyon fontos! Meg az is nagyon fontos, hogy _mindig_ ügyeljünk arra, hogy ne fogjuk meg a serpenyő nyelét puszta kézzel, miután kivettük a sütőből a sütit. MINDIG.




Hozzávalók:
  • 2 db érett mangó (kb. 500 g)
  • 1 bio lime leve és reszelt héja
  • 100 g eritrit
  • 1-2 tk víz
  • 1 ek vaj
  • 1 ek habtejszín
  • 50 g fehér tönkölybúzalist
  • 125 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 2 tojás sárgája
  • 2 csapott ek eritrit
  • 75 g vaj
  • csipet só

Elkészítés:
  1. A tészta hozzávalóival kezdünk: egyszerűen turmixgépbe pakoljuk őket (lisztek, tojások, két evőkanálnyi eritrit, felkockázott vaj és só), és addig dolgoztatjuk a gépet, amíg a tészta összeáll. Ezután két fólia között kör alakúra nyújtjuk a tésztát (nagyjából akkorára, amekkora a serpenyőnk, kisebb ne legyen). Hűtőbe tesszük minimum fél órára (kb. ennyi idő alatt pucoltam meg és vágtam fel a mangót, készítettem el a karamellt, raktam rendet utána, stb.:)
  2. A mangót megpucoljuk és kisebb kockákra vágjuk. Meglocsoljuk a lime levével és a reszelt héjának felével (a másik felét tegyük félre).
  3. Az eritritet a vízzel közepes lángon elkezdjük felmelegíteni folyamatos kevergetés mellett. Itt mondom mindenkinek, hogy az eritritet igenis LEHET karamellizálni! Hosszú folyamat, tovább tart, mintha sima kristálycukorral próbálkoznánk, sok füsttel jár és folyamatosan kevergetnünk kell. Ha már kezd borostyán színű lenni, hozzáadjuk a vajat és a tejszínt (óvatosan, mert felhabzik). Folyamatosan kevergetjük, míg sötétbarna színű lesz. Beleöntjük a mangódarabokat és néha megkeverve főzzük puhára. Sok levet ereszt majd, ezt főzzük el. Ha kezd kicsit leragadni és sűrűsödni, akkor jó:
  4. A tésztát kivesszük a hűtőből, leszedjük róla a fóliákat és rávarázsoljuk a mangós lötty tetejére. Talán ez a legkörülményesebb része a receptnek. A tészta oldalát kicsit lenyomkodjuk, mintázzuk, ahogyan szeretnénk.
  5. Előmelegített 200 °C-os, légkeveréses sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. (Ne fogjuk meg puszta kézzel a serpenyő nyelét. NE. Tíz perc után se. Mert még akkor is forró.) Még melegen fordítsuk ki a serpenyőből, különben beleragad. Egy tányért tegyünk lefordítva rá és gyors mozdulattal fordítsuk át a serpenyőt (miközben nem puszta kézzel fogjuk a nyelét, ugye). Megszórjuk a maradék lime héjjal meg rakhatunk rá mentát is.

Az omlós tészta recept eredetije ebből a könyvből származik.

Ha tetszenek a sütemények és édességek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése