teljes kiőrlésű fűszeres banánkenyér I.

teljes kiőrlésű fűszeres banánkenyér

Egy laza, közel két éves kihagyás után, új erőre kapva (amihez hozzásegített ez a teljes kiőrlésű fűszeres banánkenyér is), úgy döntöttem, hogy folytatni fogom a blogot. Annyi, de annyi minden történt velem ez alatt a két év alatt, hogy félretettem azokat a dolgokat az életemből, amikben kiélhettem volna a kreativitásom, szerintem a két kezemen meg tudom számolni, hogy hányszor sütöttem ezalatt az idő alatt. De. Ebbe most nem szeretnék mélyebben belemenni, mert annak nem itt van a helye. Időközben belekezdtem egy másik blogba is, ahol az utazásainkról írok élménybeszámolókat, ha érdekelnek a rendkívül hosszú, rengeteg képpel teletűzdelt bejegyzések, itt érhetitek el: traveler dots

Hirdetés

teljes kiőrlésű fűszeres banánkenyér

Na de! Visszatérve erre a blogra és a cukormentes, IR-kompatibilis sütikre. Mostani alkalommal egy fűszeres banánkenyeret hoztam, méghozzá egy olyan verziót, ami nem azt a „félig átsült”-érzetet kelti, ezáltal nem is az a szuperkrémes fajta, hanem inkább puha, omlós kenyér-kenyér. Tökéletes lehet valamilyen magvajjal, gyümölccsel, lekvárral, joghurttal, de akár magában is. Az ízét a sokfajta fűszer és a banán adja meg. Tudom, a banán kicsit száműzött gyümölcs, van olyan diétázó, aki nem is fogyasztja, mert  „tiltólistás” a magas glikémáiás indexe és szénhidráttartalma miatt. Ennek ellenére van helye az étrendünkben, csak azt kell megválogatnunk, hogy mikor és milyen formában fogyasztjuk.

teljes kiőrlésű fűszeres banánkenyér

 Hozzávalók (1 banánkenyérhez):

  • 100 g xilit
  • 100 g vaj
  • 2 tojás
  • 3 db közepes méretű, érettebb banán (ha nincs ilyened, az sem gond, lend adok tippeket)
  • 1 ek tej
  • 1 tk vanília kivonat / 1 rúd vanília kikapart magjai
  • fél tk frissen reszelt szerecsendió
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 5 db kardamom magjai, apróra őrölve
  • 80 g sima liszt
  • 170 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk himalája só
  • 50 g dió, feldarabolva

Elkészítés:

  1.  A tojást és a vajat vegyük ki a hűtőből jó előre, mert szobahőmérsékletűnek kell lennie mindkettőnek ahhoz, hogy jól tudjunk velük dolgozni. A sütőt melegítsük elő 160 °C-ra.
  2. A vajat és a xilitet egy mixer segítségével alaposan keverjük el.
  3. A banánokat egy villával törjük össze jó alaposan (mivel érett banánokról van szó, könnyű dolgunk lesz). Keverjük hozzá a tejet és a fűszereket (vanília, fahéj, kardamom, szerecsendió).
  4. A száraz hozzávalókat egy külön tálba tegyük: a kétféle lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót.
  5. Ezt keverjük bele a banános masszába, de ne dolgozzuk túl! Csomók ne legyenek benne, de ne kevergessük agyon.
  6. A diót vágjuk apróra, majd szórjuk bele a masszába és kavarjuk el benne pár mozdulattal.
  7. Ezután az egészet kanalazzuk át egy oldalt-alul kivajazott kenyérformába (nekem kicsit szélesebb van, így nem lett olyan magas a banánkenyér) és süssük 60 percig. Egy fogpiszkálóval ellenőrizzük: ha túl ragacsos marad, akkor süssük további 5-10 percig. Letakarhatjuk egy alufóliával, ha már túl sötét lenne a teteje. Miután elkészült, hagyjuk kicsit hűlni a formában, majd vegyük ki és ha teljesen kihűlt, szeletelhetjük egy recés késsel.

Az egész kenyérben összesen 300 g CH számolandó van. Adagokra lebontva most nem számolom ki, hiszen függ a formától, meg attól is, hogy ki, mekkora szeletetet szeret vágni. 🙂 Az adatok csak tájékoztató jellegűek!

Ha csokis banánkenyérre vágysz, itt találsz hozzá egy nagyon tuti receptet!

teljes kiőrlésű fűszeres banánkenyér

Na de mit tegyünk akkor, ha nincs otthon jó érett banánunk?

Ez például nálam többször előfordul, mert ha eszem banánt, a zöldet szeretem.

1. Fogjuk a még éretlen banánokat és héjastól tegyük 150 °C-os sütőbe 10-15 percre, amíg be nem barnul teljesen a héjuk. Ha kihűltek, akkor meghámozzuk és felszeleteljük a banánokat és már használhatjuk is őket kedvenc banánkenyerünk hozzávalójaként.

2. Az éretlen banánokat meghámozzuk, felszeleteljük és 30-30 másodpercig megmikrózzuk őket.

3. Ha a nyakunkon maradna a túlérett banán, nehogy kidobjuk! Hámozzuk meg, szeleteljük fel és zacskóba téve tegyük a fagyasztóba. Így, amikor szükségünk van rá banánkenyérhez, vagy akár fagyihoz, csak elővesszük. Előbbihez mikróban felolvasztjuk, utóbbihoz pedig csak belehajigáljuk a turmixgépbe egy pohár joghurttal és egy marék fagyasztott gyümölccsel.

Az elkészítéséhez ezt a receptet vettem alapul a Tastes Better From Scratch oldaláról, természetesen jól megcsavartam és megfűszereztem. Sokáig kutakodtam, mert mondhatjuk azt, hogy a banánkenyér az egyik mumusom, így szükségem volt egy kis mankóra. Eddig legalább 5 alkalommal készítettem már és csak az első és utolsó sikerült jól. A köztes állapotokban volt sületlen, lapos, fura ízű… Így kihívásomat teljesítve a következő alkalommal is egy banánkenyér receptet fogok hozni, méghozzá a banánkenyér II.-t, ami annyiban különbözik ettől, hogy krémesebb.

Ha tetszett ez a cukormentes teljes kiőrlésű fűszeres banánkenyér és tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

2 Replies to “teljes kiőrlésű fűszeres banánkenyér I.”

  1. Kedves Helga! A recept szénhidrátcsökkentett liszttel és Negyedannyi édesítővel is működhet? �� Előre is köszönöm válaszod! Tündi

  2. Szia Tündi!
    Szerintem mindkettőt kicserélheted, negyedannyiból viszont kevesebbet tegyél bele. 🙂
    Helga

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük