sós tejkaramellás szaloncukor

sós tejkaramellás szaloncukor

Pár hónapja megfogadtam, hogy kikísérletezem a karamellás szaloncukor receptjét. Nem mondom, hogy egyszerű volt, vagy hogy nem volt elbénázott próbálkozás, de most itt van. A nagy kihagyás után remélem, mindenkit kárpótol, mert ez tényleg tuti! Mondjuk olyan tömény, hogy 1 db szaloncukor bőven elég egy napra belőle. 🙂 A sós tejkaramellás szaloncukor receptje beljebb olvasható.

Hirdetés

Hozzávalók (20 db-hoz):

  • 125 g eritrit
  • 30 g (~1 ek) méz
  • 1 tk víz
  • 1 dl tejszín
  • 30 g vaj
  • 1 nagy csipet só
  • 100 g cukormentes étcsokoládé
  • 1 tk étolaj/kókuszolaj
Hirdetés

Elkészítés:

  1. Egy bonbonformát, vagy egy kisebb méretű, magas falú tepsit kibélelünk alufóliával vagy sütőpapírral, amit vékonyan megolajozunk.
  2. Az eritritet a mézzel és a vízzel közepes lángon felfőzzük, miközben sokszor megkeverjük. Akkor jó, ha mély borostyánszínű lesz. Ez hosszú folyamat, szóval jó pár percig főznünk kell, ne ijedjünk meg, ha az első percekben nem történik semmi, vagy nem változik a színe egyhamar.
  3. Ha elértük a kívánt színt, levesszük a tűzről és óvatosan hozzácsorgatjuk a tejszínt. Nagyon gőzölög, nagyon bugyog, úgyhogy legyünk óvatosak. Ezután legalább 5-8 percig tovább főzzük folyamatos kevergetés mellett, míg mélybarna lesz és érezzük, hogy már sűrűbb az állaga. Levesszük a tűzről, belekeverjük a vajat és a sót, majd az előkészített formába töltjük. Kb. 10-15 perc alatt már kellően meg is szilárdul.
  4. A karamellát egy éles késsel, óvatosan, fűrészelő mozdulatokkal szeletekre vágjuk (könnyen törik!), majd a szeletekből szaloncukor méretű darabokat vágunk.
  5. A csoki felét felolvasztjuk és a maradék csokit apró darabokban hozzákeverjük, hogy teljesen megolvadjon. Ha már csak langyos, hozzákeverünk egy teáskanálnyi olajat, a karamellát megmártóztatjuk benne, egy villával alájuk nyúlunk, hagyjuk, hogy a felesleg lecsöpögjön, és egy megolajozott sütőpapíros tálcára sorakoztatjuk őket. Hűtőbe tesszük, és várunk. 🙂 A szaloncukrok aljáról a kis “talpakat” egy éles késsel levágjuk. Nálam egy éjszaka pihent bent (esti művelet volt), másnap már csomagoltam is selyempapírba. 

A csoki felolvasztása:

A csokit mikróban is felolvaszthatjuk 30-30 másodperces részletekben, minden fél perc után alaposan átkeverve. Vagy gőz fölött is végezhetjük ezt a műveletet.

Az adatok változhatnak a csokoládétól függően, mindig ellenőrizzük a csomagoláson a tápanyagtáblázatot! Az én szaloncukorkáim darabja 2,9g CH-t tartalmaz, de ez is forma/mennyiség függő. 🙂 Egy “normál” karamellás szaloncukor ehhez képest kb. 11 g szénhidrátot tartalmaz. Az adatok csak tájékoztató jellegűek!

sós tejkaramellás szaloncukor

A receptben mézet használok, a hitvallásomról bővebben a rólam rész alatt olvashatsz.

sós tejkaramellás szaloncukor

Minden kedves olvasómnak boldog, békés, finom süteményekkel teli, ám szénhidrátban szegény karácsonyt kívánok!

 

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük