szaftos sertéskaraj fűszeres sült lilakáposztával

Tegye fel a kezét, akinél szintén probléma, hogy Márton nap után a nyakán marad még egy tonna lilakáposzta! 🙋🏼‍♀️ Mindig magam készítem a párolt lilakáposztát ilyenkor, de akármilyen kis darabot is veszek, a fele mindig megmarad. Idén viszont tudatosan csak egy felet használtam fel, a másik felét pedig eltettem, hogy majd készítek belőle valami mást. Mondanom sem kell, ha beírtam a keresőbe, hogy lilakáposzta, a párolt verzión kívül szinte semmi mást nem találtam. Aztán megláttam egy fotón, hogy valaki meggrillezte, eszembe jutottak a balti élmények, és tudtam ott rögtön, hogy valami ilyesmit fogok készíteni a maradékból.

Hirdetés

Az egészben sült sertéskarajnak két titka van: akkor lesz szaftos, ha sütés előtt kérgesítjük a húst és sütés után pihentetjük picit, mielőtt felvágnánk. A kérgesítésnek hála a nedvesség a húsban marad, sütés közben nem fog belőle kisülni, így végül nem egy cipőtalpat kell majd rágcsálni. Ha sütés után rögtön felvágjuk, akkor a sütés közben a kéregnek köszönhetően bezárt nedvesség rögtön távozik is. Magyarul: kérgesítsük és pihentessük a húst. Ha ezt a két dolgot betartjuk, akkor garantált a siker. 🙂

Hozzávalók (4 személyre):

a húshoz:

  • kb. 1 kg csont nélküli sertéskaraj
  • 3 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 ek dijoni mustár
  • késhegynyi szerecsendió
  • 5-6 levél friss zsálya
  • bors

a káposztához:

  • 1/2 fej lilakáposzta
  • 1/2 tk mustármag
  • 1/2 tk szárított jalapeno
  • 1/2 tk majoranna
  • 1/2 tk köménymag
  • olívaolaj
  • citromlé
  • bors

a sütéshez:

  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 ek vaj
  • 1-2 ek víz
Hirdetés

Elkészítés:

  1. A sertéskarajt bepácoljuk: a fokhagymákat fokhagymanyomóban összenyomjuk, összekeverjük az olívaolajjal, dijoni mustárral, szerecsendióval, a felaprított zsályával, majd sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Fóliával lefedett tálban hűtőbe tesszük legalább egy órára. (Minél tovább pácolódik, annál jobb.)
  2. Forró serpenyőben (Tényleg forróban! Füstöljön!) nagyjából fél-egy perc alatt a husi minden oldalát kérgesítjük. Így nem fog kiszáradni, hanem benne marad a szaft sütés közben. Egy kisebb hőálló tálba tesszük, mellédobjuk a félbevágott hagymát, 3 gerezd fokhagymát, teszünk alá 1-2 evőkanál vizet, majd rákanalazunk egy kanálnyi vajat a hús tetejére.
  3. 175 °C-os előmelegített sütőbe tesszük és egy órán át sütjük. Félidőben mehet mellé a lilakáposzta. (A húshoz használhatunk maghőmérőt is, 65°C-nál már jó.)
  4. A félbevágott káposztát négy cikkre vágjuk, a torzsáját rajta hagyjuk, hogy ne essenek szét a zöldségek. Hőálló tálba tesszük 2 gerezd fokhagyma társaságában, megszórjuk a fűszerekkel és meghintjük az olívaolajjal, citromlével. Sózzuk, borsozzuk. A sóval ne spóroljunk, bőven tegyünk rá. Amikor a hús már fél órája sül, betesszük mellé a káposztát is. 
  5. Ha lejárt az egy óra, kivesszük a húst, és félretesszük pihenni, mielőtt felvágnánk. A káposztákat pedig megfordítjuk. További 10 percig sütjük, majd átkapcsoljuk grill fokozatra és még negyed órán át sütjük. (Figyeljük, hogy ne égjen meg.)

Az ábra egy adagra vonatkozóan tartalmazza az adatokat és csak tájékoztató jellegű.

A káposzta bármilyen hús mellé szuper köret, valószínű grillrácson még finomabb. Igazán különleges, és tökéletes módja a liba után megmaradt káposzta felhasználásának. A karaj pedig nyilván sokkal jobban nézett volna ki a fotókon, ha képes vagyok szépen egyenesen vágni még aznap. 🙂

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Sok recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.

3 Replies to “szaftos sertéskaraj fűszeres sült lilakáposztával”

  1. Jól néz ki. Annyi kiegészítést hozzátennék, hogy nem attól lesz szaftos, hogy körbepirítjük, attól igazából csak ízek keletkeznek, ami persze fontos. A pihentetés jó, sőt kell is, viszont ezen azért látszik, hogy egy picit túlkészült. Érdemes maghőmérővel követni, én 65 foknál ki szoktam venni, ez még a pihentetés alatt űltalában felmegy 70-ig, és az már teljesen biztonságos, és akkor még minden húsnedv bennmarad.

  2. Szia! Köszönöm a tanácsod, de maghőmérőt szoktam én is használni, és pontosan 65 foknál veszem ki a sertéshúst. A fotó sajnos másnapi adagnál készült, valószínű ezért látod úgy, hogy túlkészült.
    Én úgy tudom, és úgy is tapasztaltam eddig, hogy a körbepirításnak hála nem távozik a nedvesség a húsból, nem csak az íze miatt van erre szükség.

  3. Viszont másnak még lehet segítség, úgyhogy kiegészítettem vele a bejegyzést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük