tiramisu

A múltkori babapiskóta receptemben említettem, hogy azért készítettem, mert tiramisuhoz kellett valamilyen lowcarb babapiskóta. Ez a változat teljesen olyan, mint a „normál” tiramisu, ellenben töredékét tartalmazza a „normál” szénhidráttartalmának (160 grammos diéta esetén egy adag nem is tartalmaz számolandó szénhidrátot!). A piskótával kell egy kicsit trükközni, de a bejegyzésben mindenre fény derül.

Hirdetés

Rögtön le is lövöm a poént, méghozzá azzal, hogy elárulom, mit kell másképp csinálni, ha a lisztmentes babapiskótát választjátok a tiramisuhoz. Hogyan készítenénk egy tiramisut? Mindenkinek megvan legalább egy mozdulata, ez pedig a babapiskóta kávéba mártása. Ugye rémlik? Hát itt ezt nem ajánlom. Az első verzió krémje teljesen szétfolyt, pedig egy fél pillanatra mártóztattam meg a kis piskótákat a kávéban. De már éreztem ott is, hogy milyen ütemben szívja meg magát a fekete nedűvel. Ez viszont szinte mind kifolyik belőle és teljesen szétáztatja a krémet. Főleg, ha nem a babapiskóta a legalsó réteg.

Nagyon szeretem ezeket a szórós képeket mostanában. 🙂 Nem csak a kép kedvéért, hanem egyébként is tálalás előtt érdemes megszórni a tiramisut a kakaóporral, különben megszívja magát a hűtőben, aztán lehet újraszórni. Abba viszont nem szeretnék belemenni, hogy milyen az eredeti tiramisu, vagy milyen szentségtöréseket vétettem, amikor elkészítettem ezt a verziót. Ez az a tiramisu, amit én készítek. De van még több ezer változata. 🙂 Finom és kész!

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • csipet só
  • 1 ek 1:4 erősségű édesítőszer
  • 25 dkg mascarpone
  • 0,5 dl presszókávé
  • 8-12 db babapiskóta (recept itt)
  • 1 dkg holland kakaópor
Hirdetés

Elkészítés: 

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből egy csipet sóval habot verünk. A tojások sárgáit világosra verjük az édesítőszerrel.
  2. A tojássárgájához adjuk a mascarponet, majd alaposan összekeverjük, végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjehabot.
  3. A babapiskótákat megkenjük a kávéval (ha az én babapiskóta receptem használod, akkor használd ezt a módszert) és egy tál aljába sorakoztatjuk őket. A krém felét rákanalazzuk és elegyengetjük, majd a babapiskóták másik felét rásorakoztatjuk a krémre és megkenjük a kávéval. A maradék krémmel beterítjük a babapiskótát. (A tál- és a babapiskóták méretétől függ, hogy hány darabra lesz szükségünk.)
  4. A tiramisut ezután hűtőbe tesszük legalább 4 órára, de legjobb egy egész éjszakára bent hagyni.
  5. Tálalás előtt megszórjuk a kakaóporral.

TIPP 1: Ha az én babapiskóta receptem használod, inkább kend meg őket a kávéval mártogatás helyett, mert a mandulalisztes sütemény sokkal több folyadékot vesz fel, viszont nem tudja magát úgy megszívni, ezért akármilyen rövid ideig is mártod meg a kávéban, az a folyadék mind távozni fog és szétáztatja a krémet, ami folyós lesz. A legalsó réteg a babapiskóta legyen. TIPP 2: Ne friss babapiskótát használjunk, legalább egy fél napra, de legjobb egy egész napra kitenni a konyhapultra „szárítani”. TIPP 3: Ebben a receptben nyers tojásokat használtam (ahogy eredetileg is szól a tiramisu receptje), viszont ha félünk a nyers tojástól, akkor pasztőrizálhatjuk őket. TIPP 4: Az eredeti tiramisu tartalmaz amarettot, így nyugodtan tegyünk hozzá, ha szeretnénk.

Az ábra a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazza az adatokat, amelyek 6 adag esetén 1 adagra vonatkoznak. A ténylegesen felhasznált alapanyagok tápanyagtartalmai eltérhetnek az általam használtaktól. Az ábra csak tájékoztató jellegű!

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Sok recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.

2 Replies to “tiramisu”

  1. Szia!
    Egy adag tiramisuban kb. 40 g mascarpone van, amit ha számolnánk is, kb. 1 g szénhidrátról lenne szó. Egyébként a mascarpone nagyon zsíros, zsírosabb, mint a tejszín, így számolás szempontjából nincs különbség közöttük. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük