Ezer éve szerettem volna már hasonló édességet csinálni, most pedig pont volt itthon egy kis maradék túró, amit felhasználhattam hozzá. Nagyon gyorsan elkészül, bár kicsit várnunk kell vele, hogy a csokoládé megdermedjen a tetején. Igazi cukormentes fehérjebomba. Sajnos el kell keserítsem azokat, akik valami geil édes dolgot képzelnek emögé: szó sincs erről, ez nem egy agyoncukrozott változat!
Hozzávalók (35 darabhoz):
- 400 g zsírszegény túró
- 5 db gullón keksz (cukormentes, teljes kiőrlésű gabonából készült)
- 25 g vaníliás porxilit
- 4-5 csepp folyékony édesítőszer
- fél citrom reszelt héja
- negyed citrom leve
- 120 g diabetikus étcsokoládé
- 1 evőkanál kókuszolaj (étolaj is jó)
Elkészítés:
- A kekszet tegyük zacskóba, majd egy sodrófa segítségével törjük apró morzsásra. Ez a keksz e célra megfelelőbb, hiszen édesített (maltitollal), illetve könnyen szép apróra lehet törni.
- A túrót keverjük össze a keksszel, édesítőszerekkel, a citromlével és héjjal, majd jó alaposan törjük át.
- A csokoládét olvasszuk fel mikróban (30-30 másodperces részletekben, minden részlet után alaposan keverjük át, hogy a csokoládé ne égjen oda. Öntsük hozzá az olajat, majd dolgozzuk össze.
- Egy tepsit béleljünk ki alufóliával és olajozzuk meg. Amíg a csoki egy kicsit hűl, teáskanálnyi túróból gyúrjunk golyókat.
- A golyókat egyenként egy fogpiszkáló segítségével mártsuk a csokoládéba és sorakoztassuk a tepsire őket. Kb. fél óra elég neki a hűtőben, hogy megdermedjen rajta a csoki.
Ízlés szerint töltelékkel (mogyoró, gyümölcs, stb.) is elkészíthető. Ti milyen változatot készítenétek?
TIPP: Ha mégis egy édesebbet szeretnénk, akkor étcsokoládé helyett használjunk tejcsokoládét, illetve a túrómasszába tegyünk még édesítőszert ízlés szerint. Azonban így a szénhidrátmennyiség is változni fog!
TIPP: Ha mégis egy édesebbet szeretnénk, akkor étcsokoládé helyett használjunk tejcsokoládét, illetve a túrómasszába tegyünk még édesítőszert ízlés szerint. Azonban így a szénhidrátmennyiség is változni fog!
4 comments
Szia!
VálaszTörlésNos, én tegnap szerettem volna elkészíteni ezt a sütit, csak nem cukormentes verzióban. Tehát rendes háztartási kekszet használtam, cukrot és tejcsokit. De az istenért sem tudtam golyókat formálni, mindig szétesett a túró. Mit csináltam rosszul? :D
Szia!
TörlésEnnek sajnos több oka is lehet. Amire így hirtelen gondolni tudok:
1: Nem volt elég krémes a túró, inkább darabos. Én sissy túrót használtam hozzá, az pont jó volt ehhez. Esetleg kevés tejfölt lehet ilyenkor hozzákeverni, vagy villával/turmixgéppel jó alaposan áttörni.
2: A háztartási keksz szárazabb, mint a gullón kekszek, így abból szerintem kevesebb kell bele (ehhez a mennyiséghez 3 db keksz kellhet).
3: Nekem is volt néhány, ami nehezebben állt össze, az segített, ha kicsit többet "gyurmáztam" velük, úgy már nem volt gond.
Remélem tudtam segíteni és legközelebb sikerülni fognak! :)
Sissy félzsíros túrót használtam. A keksz akkor több lehetett mert 5-öt törtem bele, mivel a túróm is 500 gramm volt, azt hittem kelleni fog az öt keksz. Hiába gyurmáztam.. :( Ha kicsit össze is állt, mire letettem volna már esett is szét. Úgyhogy dühömben széttapicskoltam az egészet a tepsibe, és kanállal ettük meg :D
TörlésIlyenkor esetleg több nedvesség kell neki, lehet hozzáadni plusz tejfölt, vagy cukor helyett mézzel dolgozni. :)
Törlés