![](https://static.sugarfreedots.hu/wp-content/uploads/2021/12/06100751/mezes-kremes-6-1920x2880.jpg)
mézes krémes méz nélkül, cukormentesen
![cukormentes mézes krémes](https://static.sugarfreedots.hu/wp-content/uploads/2021/12/06100751/mezes-kremes-6-683x1024.jpg)
Minden évben érkezik kérés, hogy legyen mentes változatban is mézes krémes recept, erre pedig már nem kell tovább várni, mert hozom is! Persze, most már egyszerűbb a helyzet, hiszen léteznek mézpótlók is, amik pár éve még nem voltak a piacon, így bőven van lehetőségünk a méz kiváltására is.
![teljes kiőrlésű mézes krémes](https://static.sugarfreedots.hu/wp-content/uploads/2021/12/06100803/mezes-kremes-12-683x1024.jpg)
Ha nincs benne méz, mi van benne?
Ebben méz ízű rostszirupot használok, de bizonyos diéták esetén, illetve ki mennyire megengedő, használható méz is (de nem vagyok dietetikus, és hangsúlyozom, a receptjeim nem minősülnek dietetikai tanácsadásnak, és mindent egyéni felelősséggel készíts el). A méz ízű rostszirup összetevőit tekintve IR-diétában használható.
![cukormentes karácsonyi süti](https://static.sugarfreedots.hu/wp-content/uploads/2021/12/06100855/mezes-kremes-11-683x1024.jpg)
Szükséges-e pihenteti a süteményt, sokáig tart-e a mézes krémes elkészítése?
A süteményt készítés közben pihentetni nem szükséges, egyedül a hűlési idővel kell számolnunk: mind a lapoknak, mind a krémnek ki kell hűlnie felhasználás előtt. Azonban a kész süteményt érdemes, és ajánlott is egy éjszakát hideg helyen (pl. hűtőben) pihentetni, hogy megpuhuljon és összeérjen. Így azt javaslom, hogy este készítsd el a süteményt, és másnap már lehet is szeletelni.
![cukormentes süti](https://static.sugarfreedots.hu/wp-content/uploads/2021/12/06100940/mezes-kremes-2-680x1024.jpg)
Mire érdemes odafigyelni a sütemény elkészítésénél?
Viszonylag egyszerű süteményről van szó, de pár dologra érdemes odafigyelni: a tejbegríznél, ami a krém alapja, figyeljünk arra, hogy folyamatosan kevergessük, különben leég és becsomósodik. A lapokat próbáljuk minél egyenletesebbre nyújtani (bár igen, én papolok erről, nekem sem ment, de nem ezen fog múlni a sütemény sikere :D). A baracklekvárnál érdemesebb egy sűrűbb változatot használni, ez kevésbé folyik ki, jobban a helyén marad. Az összeállításnál is „elcsúszkálhatnak” a lapok, óvatosan dolgozzunk.
![mézes krémes](https://static.sugarfreedots.hu/wp-content/uploads/2021/12/06100839/mezes-kremes-10-683x1024.jpg)
Hozzávalók:
a tésztához:
- 350 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 100 g finomliszt
- 1 nagy csipet só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 50 g vaj
- 100 g eritrit
- 15 g 1:4 erősségű édesítőszer
- 60 g méz ízű rostszirup
- 1 tojás
- 1 dl tej
a krémhez:
- 5 dl tej (növényi ital is jó)
- 1 evőkanál vaníliaaroma
- 20 g 1:4 erősségű édesítőszer
- 100 g teljes kiőrlésű tönkölydara
- 100 g puha vaj
- 50 g eritritpor
továbbá:
- 200 g cukormentes baracklekvár
- eritritpor a szóráshoz
A mézes krémes elkészítésének lépései:
- Először a krémet készítjük el: a tejben elkeverjük a vaníliaaromát és édesítőszert, majd a tönkölydarát. Közepes lángon addig főzzük folyamatos kevergetés mellett, míg besűrűsödik. Tulajdonképpen egy sűrű tejbegrízt főzünk.
- Ha elkészült, fóliával lefedjük (közvetlenül terítsük rá, hogy ne bőrösödjön be), és lehűtjük.
- A puha vajat kihabosítjuk az eritritporral. Akkor jó, ha egynemű lesz és kivilágosodik a vaj színe (és szinte habkönnyű lesz).
- A kihűlt tejbegrízt alaposan beledolgozzuk a vajas keverékbe egy konyhai robotgéppel.
- A tésztához a kétféle lisztet, sót és szódabikarbónát elkeverjük.
- Egy másik tálban felolvasztjuk a vajat (mikróban is jó), elkeverjük benne az édesítőszereket, a felvert tojást és a tejet.
- A kétféle keverékből tésztát gyúrunk, majd ezt a tésztát négy egyenlő részre osztjuk.
- Egyenként kinyújtjuk őket egy kb. 20×30 cm-es téglalappá (én sütőpapíron nyújtottam őket), és 190 °C-ra előmelegített (alsó-felső) sütőben 7-8 perc alatt megsütjük őket.
- Lehúzzuk róluk a sütőpapírt és sütirácson kihűtjük őket.
- Az első lapot megkenjük a grízes krém felével, majd ráhelyezzük a második lapot.
- A második lapot megkenjük a cukormentes baracklekvárral, és ráhelyezzük a harmadik lapot.
- A harmadik lapra rákenjük a maradék grízes krémet, majd ráhelyezzük az utolsó, negyedik lapot.
- Fóliába csomagoljuk, és éjszakára hűtőbe tesszük.
- Másnap eritritporral megszórjuk, de készíthetünk hozzá csokoládémázt is (100 g étcsokoládét olvasszunk fel, és keverjünk hozzá 1 evőkanálnyi kókuszolajat, majd kenjük meg vele a süteményt).
További ünnepi recepteket találsz ide kattintva!
A mézes krémes átlagos tápanyagtartalma:
Energia: 82 kCal
Fehérje: 2,1 g
Zsír: 3,3 g
Szénhidrát: 10,4 g
A fenti adatok a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák az adatokat, és 1 „porcukros” szeletre vonatkoznak 45 szelet esetén. A ténylegesen felhasznált alapanyagok tápanyagtartalmai eltérhetnek az általam használtaktól, továbbá nem vagyok dietetikus, így ezek az adatok kizárólag tájékoztató jellegűek! Minden receptem egyéni felelősséggel készítsd el.
![grízes krémes](https://static.sugarfreedots.hu/wp-content/uploads/2021/12/06101003/mezes-kremes-8-683x1024.jpg)
Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂
Szia Helga! Kérlek írd meg a /méz ízű rostszirup/: honnan? Vagy házilag hogyan? Köszi, Andi
Szia! Nick’s méz ízű rostszirup a neve, webshopokban, illetve egy-két nagyobb hipermarketben, kifli.hu-n is találkozhatsz vele.
Kedves Helga!
A “mézet” mikor teszed bele?
Köszi
Szia!
A 6. lépésben, a vajhoz adjuk hozzá!
Kellemes ünnepeket! 🎄