flódni cukormentesen

cukormentes flódni

Na, a flódni az az ünnepi sütemény, amiből megeszel egy kockát, és két hétre jóllaksz. De ha az ünnepi asztalra készül, akkor egy egész falut meg lehet belőle etetni. 😀 Komolyra fordítva a szót, már régóta szemezgettem vele, és idén el is készült a cukormentes változata, amihez a drága és hihetetlenül tehetséges Bebepiskóta receptjét vettem alapul.

Hirdetés
flódni

Milyen előkészületeket igényel a flódni elkészítése?

Van egy viszonylag egyszerűen követhető lépésről-lépésre módszere, ami igaz, hogy hosszadalmas, de nem nehéz, így bátran álljatok neki az elkészítésének. Fontos azonban tudni, hogy a sütemény nem szeletelhető azonnal, így előre kell elkészíteni. Szánj rá egy estét/délutánt, és másnap már fogyasztható is a sütemény!

teljes kiőrlésű flódni

Milyen lisztből készül?

A flódni teljes kiőrlésű tönkölyliszt és fehérliszt 70-30-as arányában készül. Igaz, nem próbáltam más liszttel készíteni, de 99%-ban biztos vagyok benne, hogy a sütemény zabpehelylisztből is elkészíthető, így aki gluténmentes diétát követ, jelölten gluténmentes zabpehelylisztből is megpróbálhatja megsütni. Mivel a töltelékek nem tartalmaznak glutént, így elegendő csak a liszteket lecserélni.*

*nem minősül dietetikai tanácsadásnak

diétás flódni

Mire érdemes odafigyelni a flódni készítésekor?

Pár tipp a garantált siker érdekében:

  • Érdemes a tepsit sütőpapírral kibélelni, hogy egészen biztosan ki tudjuk emelni a süteményt. Lógassuk túl a tepsi oldalán a papírt.
  • A máktöltelékhez egy kicsivel több szirupot adjunk, mint a diótöltelékhez, hogy jobban összefogja: a mákszemek kisebbek és alacsonyabb a zsírtartalmuk, így több „tapasztóanyagra” lesz szükségünk.
  • A középső lapokat külön-külön is megsüthetjük, így biztosan átsülnek.
  • Érdemes figyelni a sütőnket, mivel minden sütő más és más, ezért elképzelhető, hogy valakinek picit több, valakinek pedig kevesebb sütési időre lesz szüksége.
  • Ne felejtsük el alufóliával letakarni az utolsó percekben, hogy ne égjen meg a teteje!
  • Az almához csak kevés folyadékot adjunk!
  • Ne felejtsük el átszúrkálni a lapokat!
Hirdetés
cukormentes flódni

Hozzávalók (18×25 cm-es tepsihez):

a tésztához:

  • 150 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 75 g finomliszt
  • 40 g eritritpor vagy 8 g 1:4 erősségű édesítőszer porrá őrölve
  • 1/4 csomag száraz élesztő
  • 1 csipet só
  • 100 g hideg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 75 ml tej/növényi ital

a mák- és diótöltelékhez:

  • 1,5 dl víz
  • 20 g 1:4 erősségű édesítőszer
  • 50 g méz ízű rostszirup
  • 150 g darált mák
  • 1 bionarancs reszelt héja
  • 1/4 + 1/4 tk őrölt fahéj
  • 150 g darált dió
  • 1 biocitrom reszelt héja

az almatöltelékhez:

  • 650-700 g alma
  • 40 g eritrit
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • 1/2 dl víz

továbbá:

  • 200 g 100%-os szilvalekvár
  • 1/2 tk 1:4 erősségű édesítőszer
  • 1 tojás a kenéshez
Hirdetés

A cukormentes flódni elkészítésének lépései:

  1. A tésztát összeállítjuk: a száraz hozzávalókat elkeverjük egy dagasztókarral felszerelt konyhai gép üstjében. Belekockázzuk a vajat, és összemorzsoljuk, vagy egy nagy lyukú sajtreszelőn belereszeljük, és majd a gép „elintézi”. Hozzáadjuk a tojássárgáját, tejet, és összeállítjuk a tésztát. Szépen összeáll pár perc dagasztás után egy sima felületű cipóvá. Párszor átgyúrjuk kézzel, majd fóliába csomagolva hűtőbe tesszük, amíg a töltelékekkel dolgozunk.
  2. A mák- és diótöltelékhez szirupot készítünk: a vizet feltesszük egy lábasban a tűzre, hozzáadjuk a kétféle édesítőszert, és addig főzzük, kevergetve, amíg „bugyog”.
  3. Kimérjük közben a mákot, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és negyed teáskanálnyi fahéjat.
  4. Kimérjük a darált diót, hozzáadjuk a narancs reszelt héját és a másik negyed teáskanál fahéjat.
  5. A szirupot ezután elosztjuk a két töltelék között (a mákoshoz egy picivel többet adjunk), majd összekeverjük.
  6. Az almatöltelékhez az almát megpucoljuk, és felkockázzuk. Hozzáadjuk az eritritet, fahéjat és egy kevés vizet, majd megpároljuk. Akkor jó, ha egy darabos almaszószra kezd hasonlítani (tehát megőrzi az alakját, de itt-ott már összefő, és nem lesz „vizes”.)
  7. A tésztát ezek után 5 részre szedjük, és kinyújtjuk őket egyenként tepsi-méretűre.
  8. Egy 18×25 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, vagy vékonyan kilisztezünk, és beletesszük az első lapot. Villával megszúrkáljuk.
  9. Rákanalazzuk a máktölteléket, és alaposan elegyengetjük.
  10. Ráhelyezzük a második lapot, megszúrkáljuk, majd elosztlatjuk rajta az almatölteléket.
  11. Jöhet a harmadik lap, megszúrkáljuk, és eloszlatjuk rajta a diótölteléket.
  12. A negyedik lap következik, szintén megszúrkáljuk, és megkenjük a szilvalekvárral, végül ráhelyezzük az ötödik lapot. Ezt is megszúrkáljuk.
  13. Megkenjük a felvert tojással, és egy villával hullámokat rajzolunk a tetejére.
  14. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra, alsó-felső sütésmódban, és amíg bemelegszik a sütő, pihentetjük a tésztát.
  15. Kb. 60 percig sütjük az előmelegített sütőben, figyeljük a tésztát, az utolsó kb. 15 percben alufóliával lefedve sütjük. (De ezt sütője válogatja, figyeljük a flódninkat!)
  16. Ha elkészült, akkor minimum egy éjszakát pihentetjük, és csak másnap szeleteljük. A széleket levágjuk.
Hirdetés

Még több ünnepi receptért kattints ide!

A flódni átlagos tápanyagtartalma:

Energia: 138 kCal
Fehérje: 3,1 g
Zsír: 6,7 g
Szénhidrát: 10,3 g

A fenti adatok a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák a tápanyagtartalmakat, és egy szeletre vonatkoznak 30 szelet esetén. A ténylegesen felhasznált alapanyagok tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, továbbá nem vagyok dietetikus, így ezek az adatok kizárólag tájékoztató jellegűek! Minden receptem egyéni felelősséggel készítsd el!

flódni

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük