![](https://static.sugarfreedots.hu/wp-content/uploads/2022/01/28142404/cukormentes-churros-1-1920x2880.jpg)
churros cukormentesen, csokiszósszal
![cukormentes churros](https://static.sugarfreedots.hu/wp-content/uploads/2022/01/28142130/cukormentes-churros-10-1024x682.jpg)
Tavaly készítettem már pár fánkot, köztük például ezt a cukormentes töltött fánkot, ami annyira nagy kedvenc, hogy a szakácskönyvemben is helyet kapott (ott ráadásul plusz töltelékekkel – ez itt a reklám helye 😁), vagy az amerikai fánkot. Már akkor is voltak plusz ötleteim, de ha mindent ellövök, akkor most nem lenne mit megosztanom. Idén viszont hozom is nektek a churros receptjét, ami cukormentesen is elkészíthető!
![churros](https://static.sugarfreedots.hu/wp-content/uploads/2022/01/28142404/cukormentes-churros-1-683x1024.jpg)
Milyen tésztából készül a churros?
Sok receptet végigkutattam: voltak egészen egyszerűek, például liszt+víz+cukor egyszerűségűek, de valamiért nem éreztem igazán igazinak. Végül, az égetett tésztás változat mellett tettem le a voksom, és egyáltalán nem bántam meg. Mindig féltem ettől a tésztafajtától, és most már mondhatom, hogy teljesen alaptalan volt a félelmem, cukor nélkül, teljes kiőrlésű liszttel is nagyon jól lehet dolgozni.
![churros](https://static.sugarfreedots.hu/wp-content/uploads/2022/01/28142621/cukormentes-churros-12-683x1024.jpg)
Milyen szósszal együk?
Csokiszósszal, vagy dulce de lechevel eszik általában, de akár magában is jó, hiszen fahéjas cukorba (esetünkben fahéjas eritritbe) forgatják, és úgy tálalják. A csokiszósz egyszerűen csokoládéból és tejszínből áll. Én most tej- és étcsokoládéval készítettem. Fontos, hogy felhasználás előtt várjunk egy kicsit, hogy besűrűsödjön, különben nagyon vékony lesz a szósz.
![cukormentes churros](https://static.sugarfreedots.hu/wp-content/uploads/2022/01/28142754/cukormentes-churros-11-683x1024.jpg)
Mire érdemes odafigyelni készítés közben? Mik lehetnek a buktatók?
Mint a receptjeim 99%-át, ezt is többször elkészítettem, és van pár dolog, amit úgy gondolom, érdemes megemlíteni, hogy garantált legyen a siker.
- Az olaj legyen forró! Érdemes beszerezni egy cukorhőmérőt, amivel folyamatosan tudjuk monitorozni az olaj hőmérsékletét. Ha 175-185 °C-os az olaj, akkor fog jól sülni a churros.
- Mivel a churros nagyobb mennyiség, így elképzelhető, hogy az olajat sütés közben pótolnunk kell: ilyenkor a hőmérséklete lehűl, érdemes megvárni, míg újra a megfelelő hőmérsékletre melegszik fel.
- Bár az olajárak az egekben vannak, mégsem érdemes a mennyiségével spórolni: inkább süssük egy kisebb edényben, de mindenképp bő olajat használjunk, amiben a churros tud „úszkálni”.
- Nem mindegy, milyen csövet használunk kinyomáskor: A vastagabb csövek esetén figyeljünk arra, hogy kicsit tovább süssük a churrost, különben a közepe nyers marad. És a kisebb csöveknél is érdemes a sütési időre figyelni: kevesebb is elég neki. (Illetve a tésztát is nehezebb kinyomni egy kisebb csövön.)
- A végeredmény is más lesz, én a Wilton 2D csövét használtam, ez elég nagy, de nem túlságosan, és így a mintázatnak hála a churros kellemesen ropogós lett.
- Érdemes apránként tölteni a habzsákot, sokkal könnyebb lesz a dolgunk, ha nem töltjük be az összes tésztát a habzsákba. Én kb. harmadoltam a mennyiségeket, és úgy dolgoztam.
- A fahéjas eritritet alaposan rázogassuk le a kész churrosról: ha túl sok marad rajta, akkor nagyot ront az erős hűvöskés eritrit az ízélményen – főleg, ha kisebb átmérőjű churrost készítünk.
- Ha nincsen díszítőcsövünk, habzsákunk, akkor egy masszívabb műanyag tasak is megteszi: csak vágjuk le a csücskét. (Így viszont ugye nem lesz „mintás” metszete a churrosnak, és valószínűleg tovább is kell majd sütni.)
![](https://static.sugarfreedots.hu/wp-content/uploads/2022/01/28143311/cukormentes-churros-8-683x1024.jpg)
Melyik hozzávalók cserélhetők le a receptben, és melyek nem?
A churroshoz nagyjából 70%-ban használtam teljes kiőrlésű tönkölylisztet, ezt nyugodtan lecserélheted teljes kiőrlésű búzalisztre is, illetve használhatod 100%-ban is – úgy a tészta tömörebb és „nehezebb” lesz.
Valószínűnek tartom, hogy a recept jól működik zabpehelyliszttel is, bár azzal nem próbáltam, így garanciát nem tudok vállalni érte, de ha gluténmentes étrendet követsz, garantáltan gluténmentes zabpehelyliszttel is próbálkozhatsz.
A churros külsejére kerülő fahéjas eritritet sajnos nem tudod 1:4 erősségű édesítőszerrel helyettesíteni, mert borzalmasan édes lesz.
![cukormentes churros](https://static.sugarfreedots.hu/wp-content/uploads/2022/01/28143644/cukormentes-churros-7-683x1024.jpg)
Hozzávalók kb. 50 darabhoz:
a tésztához:
- 2,5 dl víz
- 55 g vaj
- 1 nagy csipet himalája só
- 1 teáskanál 1:4 erősségű édesítőszer
- 100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 40 g finomliszt
- 1 tojás
- 1 teáskanál vaníliaaroma
továbbá:
- olaj a sütéshez
a forgatáshoz:
- kb. 90-110 g eritrit
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
a csokoládészószhoz:
- 90 g cukormentes tejcsokoládé
- 90 g cukormentes étcsokoládé
- 1,2 dl tejszín (min. 30%-os, állati eredetű tejszín)
A cukormentes churros elkészítésének lépései:
- A vizet, vajat, sót és édesítőszert egy kisebb lábasban feltesszük közepes lángra, és felforraljuk.
- Alacsonyra vesszük a lángot, és belekeverjük a kétféle lisztet, és egy fakanállal vagy spatulával folyamatosan kevergetjük, míg szépen összeáll egy sima felületű gombóccá. Ha ezzel megvagyunk, levesszük a tűzről, és áttesszük egy másik tálba, hogy gyorsabban hűljön. Nagyjából 5 percre félretesszük.
- Eközben a forgatáshoz a kristályos állagú eritritet elkeverjük az őrölt fahéjjal. (Nem fogjuk az összeset elhasználni, de kell a mennyiség, hogy meg tudjuk forgatni a churrost benne. Illetve attól is függ, mennyit vesz fel, hogy mekkora fánkokat készítünk.)
- A sütéshez az olajat elkezdjük felmelegíteni kb. 175-180 °C-ra.
- Újra elővesszük a félretett tésztát, és hozzáadjuk az egész tojást és vaníliaaromát, majd elkezdjük összekeverni. Használhatunk mixert is, de egy spatula vagy faknál is tökéletesen megteszi. Ne ijedjünk meg: először olyan lesz, mint ami sohaaaa nem fog összeállni, de kevergessük csak, pár perc múlva elérjük a kívánt eredményt: egy sima, jól eldolgozott, homogén, szép barna tésztát fogunk kapni.
- Ezt a tésztát ezután csillagcsöves (pl. Wilton 2D vagy Wilton 1M) habzsákba töltjük (érdemes több részletben betölteni, lásd a fentebbi tippek).
- Ha az olaj megfelelő hőmérsékletű, akkor a habzsákból az olajba nyomjuk a tésztát: tartsuk a habzsákot függőlegesen, és kb. 5-6-7-8 cm-es tésztacsíkot nyomjunk ki a zsákból (amekkorára sikerülnek, semmi baj, ha az egyik kicsit hosszabb, mint a másik), ezt pedig tiszta ollóval vágjuk le.
- A churrost félúton megfordítjuk, és aranybarnára sütjük, oldalanként kb. 1-2 percig, attól függően, hogy milyen csövet használunk a churros kinyomásához.
- Papírtörlőre szedjük, majd leitatjuk róla az olajat, és még frissen megforgatjuk őket a fahéjas eritritben, majd leütögetjük róluk a felesleges édesítőszert, és egy tálra sorakoztatjuk őket.
- A csokoládészószhoz a tejszínt csípősre melegítjük (mikróban is jó), majd beletördeljük a csokoládét, és kb. 1 percig állni hagyjuk, majd alaposan elkeverjük. Felhasználás előtt egy picit hagyjuk állni újra, hogy kicsit sűrűbb legyen a szósz.
A churros átlagos tápanyagtartalma:
Energia: 19 kCal
Fehérje: 0,4 g
Zsír: 1 g
Szénhidrát: 1,9 g
A fenti adatok a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák az adatokat, 50 churros esetén 1 db-ra vonatkoznak, csokiszósz nélkül. A felhasznált alapanyagok tápanyagértékei eltérhetnek az általam használtaktól, illetve nem vagyok dietetikus, így a fenti adatok kizárólag tájékoztató jellegűek. Minden receptem egyéni felelősséggel készítsd el!
Még több fánk receptet találsz ide kattintva!
![](https://static.sugarfreedots.hu/wp-content/uploads/2022/01/28145409/cukormentes-churros-5-692x1024.jpg)
Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂
Jól néz ki !