churros cukormentesen, csokiszósszal

cukormentes churros

Tavaly készítettem már pár fánkot, köztük például ezt a cukormentes töltött fánkot, ami annyira nagy kedvenc, hogy a szakácskönyvemben is helyet kapott (ott ráadásul plusz töltelékekkel – ez itt a reklám helye 😁), vagy az amerikai fánkot. Már akkor is voltak plusz ötleteim, de ha mindent ellövök, akkor most nem lenne mit megosztanom. Idén viszont hozom is nektek a churros receptjét, ami cukormentesen is elkészíthető!

Hirdetés
churros

Milyen tésztából készül a churros?

Sok receptet végigkutattam: voltak egészen egyszerűek, például liszt+víz+cukor egyszerűségűek, de valamiért nem éreztem igazán igazinak. Végül, az égetett tésztás változat mellett tettem le a voksom, és egyáltalán nem bántam meg. Mindig féltem ettől a tésztafajtától, és most már mondhatom, hogy teljesen alaptalan volt a félelmem, cukor nélkül, teljes kiőrlésű liszttel is nagyon jól lehet dolgozni.

churros

Milyen szósszal együk?

Csokiszósszal, vagy dulce de lechevel eszik általában, de akár magában is jó, hiszen fahéjas cukorba (esetünkben fahéjas eritritbe) forgatják, és úgy tálalják. A csokiszósz egyszerűen csokoládéból és tejszínből áll. Én most tej- és étcsokoládéval készítettem. Fontos, hogy felhasználás előtt várjunk egy kicsit, hogy besűrűsödjön, különben nagyon vékony lesz a szósz.

cukormentes churros

Mire érdemes odafigyelni készítés közben? Mik lehetnek a buktatók?

Mint a receptjeim 99%-át, ezt is többször elkészítettem, és van pár dolog, amit úgy gondolom, érdemes megemlíteni, hogy garantált legyen a siker.

  • Az olaj legyen forró! Érdemes beszerezni egy cukorhőmérőt, amivel folyamatosan tudjuk monitorozni az olaj hőmérsékletét. Ha 175-185 °C-os az olaj, akkor fog jól sülni a churros.
  • Mivel a churros nagyobb mennyiség, így elképzelhető, hogy az olajat sütés közben pótolnunk kell: ilyenkor a hőmérséklete lehűl, érdemes megvárni, míg újra a megfelelő hőmérsékletre melegszik fel.
  • Bár az olajárak az egekben vannak, mégsem érdemes a mennyiségével spórolni: inkább süssük egy kisebb edényben, de mindenképp bő olajat használjunk, amiben a churros tud „úszkálni”.
  • Nem mindegy, milyen csövet használunk kinyomáskor: A vastagabb csövek esetén figyeljünk arra, hogy kicsit tovább süssük a churrost, különben a közepe nyers marad. És a kisebb csöveknél is érdemes a sütési időre figyelni: kevesebb is elég neki. (Illetve a tésztát is nehezebb kinyomni egy kisebb csövön.)
  • A végeredmény is más lesz, én a Wilton 2D csövét használtam, ez elég nagy, de nem túlságosan, és így a mintázatnak hála a churros kellemesen ropogós lett.
  • Érdemes apránként tölteni a habzsákot, sokkal könnyebb lesz a dolgunk, ha nem töltjük be az összes tésztát a habzsákba. Én kb. harmadoltam a mennyiségeket, és úgy dolgoztam.
  • A fahéjas eritritet alaposan rázogassuk le a kész churrosról: ha túl sok marad rajta, akkor nagyot ront az erős hűvöskés eritrit az ízélményen – főleg, ha kisebb átmérőjű churrost készítünk.
  • Ha nincsen díszítőcsövünk, habzsákunk, akkor egy masszívabb műanyag tasak is megteszi: csak vágjuk le a csücskét. (Így viszont ugye nem lesz „mintás” metszete a churrosnak, és valószínűleg tovább is kell majd sütni.)
Hirdetés

Melyik hozzávalók cserélhetők le a receptben, és melyek nem?

A churroshoz nagyjából 70%-ban használtam teljes kiőrlésű tönkölylisztet, ezt nyugodtan lecserélheted teljes kiőrlésű búzalisztre is, illetve használhatod 100%-ban is – úgy a tészta tömörebb és „nehezebb” lesz.
Valószínűnek tartom, hogy a recept jól működik zabpehelyliszttel is, bár azzal nem próbáltam, így garanciát nem tudok vállalni érte, de ha gluténmentes étrendet követsz, garantáltan gluténmentes zabpehelyliszttel is próbálkozhatsz.
A churros külsejére kerülő fahéjas eritritet sajnos nem tudod 1:4 erősségű édesítőszerrel helyettesíteni, mert borzalmasan édes lesz.

cukormentes churros

Hozzávalók kb. 50 darabhoz:

a tésztához:

  • 2,5 dl víz
  • 55 g vaj
  • 1 nagy csipet himalája só
  • 1 teáskanál 1:4 erősségű édesítőszer
  • 100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 40 g finomliszt
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál vaníliaaroma

továbbá:

  • olaj a sütéshez

a forgatáshoz:

  • kb. 90-110 g eritrit
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj

a csokoládészószhoz:

  • 90 g cukormentes tejcsokoládé
  • 90 g cukormentes étcsokoládé
  • 1,2 dl tejszín (min. 30%-os, állati eredetű tejszín)
Hirdetés

A cukormentes churros elkészítésének lépései:

  1. A vizet, vajat, sót és édesítőszert egy kisebb lábasban feltesszük közepes lángra, és felforraljuk.
  2. Alacsonyra vesszük a lángot, és belekeverjük a kétféle lisztet, és egy fakanállal vagy spatulával folyamatosan kevergetjük, míg szépen összeáll egy sima felületű gombóccá. Ha ezzel megvagyunk, levesszük a tűzről, és áttesszük egy másik tálba, hogy gyorsabban hűljön. Nagyjából 5 percre félretesszük.
  3. Eközben a forgatáshoz a kristályos állagú eritritet elkeverjük az őrölt fahéjjal. (Nem fogjuk az összeset elhasználni, de kell a mennyiség, hogy meg tudjuk forgatni a churrost benne. Illetve attól is függ, mennyit vesz fel, hogy mekkora fánkokat készítünk.)
  4. A sütéshez az olajat elkezdjük felmelegíteni kb. 175-180 °C-ra.
  5. Újra elővesszük a félretett tésztát, és hozzáadjuk az egész tojást és vaníliaaromát, majd elkezdjük összekeverni. Használhatunk mixert is, de egy spatula vagy faknál is tökéletesen megteszi. Ne ijedjünk meg: először olyan lesz, mint ami sohaaaa nem fog összeállni, de kevergessük csak, pár perc múlva elérjük a kívánt eredményt: egy sima, jól eldolgozott, homogén, szép barna tésztát fogunk kapni.
  6. Ezt a tésztát ezután csillagcsöves (pl. Wilton 2D vagy Wilton 1M) habzsákba töltjük (érdemes több részletben betölteni, lásd a fentebbi tippek).
  7. Ha az olaj megfelelő hőmérsékletű, akkor a habzsákból az olajba nyomjuk a tésztát: tartsuk a habzsákot függőlegesen, és kb. 5-6-7-8 cm-es tésztacsíkot nyomjunk ki a zsákból (amekkorára sikerülnek, semmi baj, ha az egyik kicsit hosszabb, mint a másik), ezt pedig tiszta ollóval vágjuk le.
  8. A churrost félúton megfordítjuk, és aranybarnára sütjük, oldalanként kb. 1-2 percig, attól függően, hogy milyen csövet használunk a churros kinyomásához.
  9. Papírtörlőre szedjük, majd leitatjuk róla az olajat, és még frissen megforgatjuk őket a fahéjas eritritben, majd leütögetjük róluk a felesleges édesítőszert, és egy tálra sorakoztatjuk őket.
  10. A csokoládészószhoz a tejszínt csípősre melegítjük (mikróban is jó), majd beletördeljük a csokoládét, és kb. 1 percig állni hagyjuk, majd alaposan elkeverjük. Felhasználás előtt egy picit hagyjuk állni újra, hogy kicsit sűrűbb legyen a szósz.
Hirdetés

A churros átlagos tápanyagtartalma:

Energia: 19 kCal
Fehérje: 0,4 g
Zsír: 1 g
Szénhidrát: 1,9 g

A fenti adatok a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák az adatokat, 50 churros esetén 1 db-ra vonatkoznak, csokiszósz nélkül. A felhasznált alapanyagok tápanyagértékei eltérhetnek az általam használtaktól, illetve nem vagyok dietetikus, így a fenti adatok kizárólag tájékoztató jellegűek. Minden receptem egyéni felelősséggel készítsd el!

Még több fánk receptet találsz ide kattintva!

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

One Reply to “churros cukormentesen, csokiszósszal”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük