amerikai fánk cukormentesen

cukormentes fánk

Mondjatok egy olyan embert, aki nem szereti a fánkot! Farsang idején pedig szerintem majdnem minden háztartásban készül valamilyen. Most a cukormentes amerikai fánk receptjét mutatom be – ez egy olajban sült változat. A dekorációnak pedig csak a képzeletünk szab határt.

Hirdetés
amerikai fánk

Milyen lisztből készül az amerikai fánk?

Ehhez a recepthez teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet, finomlisztet használtam. Más, gluténmentes lisztekkel nem próbáltam, azokkal nem is garantálom, hogy működni fog a recept. A teljes kiőrlésű tönkölylisztet lecserélheted teljes kiőrlésű búzalisztre is, illetve a finomliszt helyett használhatunk durumlisztet is, de én ezt, a receptben szereplő kombinációt ajánlom.

Kell-e sikér az amerikai fánk tésztájába?

Kelleni nem kell, de erősen ajánlott! Én minden kelt tésztámhoz használok sikért, mert csodákat művel a tésztával. Egy fél kg-os zacskó nagyjából 800 Ft-ba kerül, és nagyon sokáig elég. Én mindenképpen ajánlom, hogy ha van rá lehetőséged, akkor szerezz be. Természetesen nélküle is működik a recept, viszont a szerkezete nem lesz ennyire szép, a sikér ugyanis a szerkezet kialakításában is segít, illetve plusz fehérjét juttat a sütibe, emellett pedig légiesebb, könnyedebb lesz a végeredmény. A sikér mennyiségét finomliszttel pótold.

Hirdetés
teljes kiőrlésű fánk

Az összetevők között szerepel a cukor, akkor mégis hogyan cukormentes a recept?

A cukorra mindössze az élesztőnek van szüksége. Ezt a mennyiséget az élesztő teljes mértékben megeszi, így a szénhidráttartalmával, inzulinválasszal, stb. nem kell számolni. A cukor csak, mint légbuborék lesz benne a süteményben, így nem kell félni tőle. Természetesen ki is hagyható, illetve ha nem tartasz otthon cukrot, és nem szeretnéd használni, az is teljesen rendben van. Én csupán szeretem az élesztőt megetetni vele. (Ez is egy olyan plusz, mint a sikér használata.)

cukormentes fánk

Milyen mázzal készül az amerikai fánk?

Rengetegféle mázzal elkészíthető, én most (kicsit az egyszerűség kedvéért is) csokimázat használtam, amihez kétféle csokit olvasztottam és egy kevés étolajjal elkevertem. Erre került darált dió, illetve csokiforgács is. Csokiforgácsot a legegyszerűbben úgy készíthetsz, ha krumplihámozóval elkezdesz „hámozni” egy kocka csokoládét.
Készíthetsz rá poreritrit és valamilyen gyümölcslé keverékéből is mázat, „megporcukrozhatod” eritrittel, vagy xilittel, de márthatod színezett, vagy sima fehércsokoládéba is.

cukormentes fánk

Milyen hőfokon érdemes kisütni az amerikai fánk korongokat?

165-175 °C közötti hőmérsékleten sütöttem őket, és utána rögtön papírtörlőre szedtem őket. „Sajnos” az olajban sült fánk még mindig finomabb. 😅 Alacsonyabb hőmérsékleten sütve nagyon megszívja magát olajjal, magasabb hőfokon pedig hamarabb megég. Ha úgy látod, hogy eléri a 175 °C-ot, akkor mérsékeld a tűzhelyen a lángot. Én egy cukorhőmérőt tartok az olajban folyamatosan, így tudom ellenőrizni, hogy mikor ideális a hőmérséklet a sütéshez.

cukormentes teljes kiőrlésű fánk

Mi a legjobb arány az amerikai fánk méretét illetően?

Mint mindig, most is többféleképpen készítettem el a fánkokat, hogy kitapasztaljam, hogyan érdemes, melyik a legjobb megoldás. Azt javaslom, hogy ujjnyi vastagra nyújtsd a tésztát (épphogy csak több legyen, mint 1 cm vastagságú). Ekkor lesznek a legszebbek a fánkok. A fánkszaggatóm 9 cm átmérőjű volt, többféle lyukmérettel is próbálkoztam, de a legjobbnak a 4 cm átmérőjűt találtam. Használhatsz kisebb 3 cm-es átmérőjű pogácsaszaggatót is, igazából ez ízlés kérdése.

cukormentes fánk

Hozzávalók 22 darabhoz:

a tésztához:

  • 2,5 dl tej
  • 1 teáskanál cukor (megeszi az élesztő!)
  • 25 g friss élesztő
  • 375 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 125 g finomliszt
  • 25 g búzasikér
  • 1 csipet só
  • 20-25 g 1:4 erősségű édesítőszer (eritrit+stevia keverék)
  • 2 tojás
  • 90 g olvasztott vaj

a tetejére:

  • 100 g cukormentes étcsokoládé (70%-os)
  • 100 g cukormentes tejcsokoládé
  • 2 evőkanál étolaj/kókuszolaj
  • dió, csokiforgács, mogyoró, mandula, liofilizált gyümölcs, tortadara, stb. a díszítéshez

továbbá:

  • olaj a sütéshez
Hirdetés

Az amerikai fánk elkészítésének lépései:

  1. A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Kb. 5 percre félretesszük, hogy felfusson.
  2. A liszteket a sikérrel, sóval, édesítőszerrel elkeverjük, majd dagasztókaros gép üstjébe tesszük, beleütjük a két tojást és az élesztős tejet is hozzáadjuk, majd nagyjából összeállítjuk a tésztát.
  3. Amint összeállt a tészta, hozzáadjuk az olvasztott vajat is és puha, kissé ragacsos, de nem ragadós tésztát dagasztunk belőle. Akkor jó, ha teljesen kitakarította a tálat, nem ragad, nem koszol, és tapintásra puha.
  4. Letakarva, kiolajozott tálban 60 percig kelesztjük huzatmentes, meleg helyen.
  5. Ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát lisztezett deszkán, majd fánkszaggatóval kiszaggatjuk, amiknek a közepét pogácsaszaggatóval is kivágjuk. A maradék tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk. Ezután letakarva 30 percig kelesztjük őket.
  6. Az olajat 165-175 °C-ra melegítjük és a fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütjük a bő olajban. Először a tetejüket tegyük az olajba.
  7. Ha kihűltek, elkészítjük a csokimázat: a kétféle csokit mikróban 15-30 másodperces részletekben felmelegítjük, minden részlet után alaposan átkeverve, hogy ne égjen meg a csoki. Belekeverjük az olajat is, majd eldolgozzuk. A fánkok tetejét a csokiba mártjuk, lecsöpögtetjük, és sütirácson hagyjuk megdermedni. Ízlés szerint díszítjük.
Hirdetés

Az amerikai fánk tápanyagtartalma:

Energia: 207 kCal
Fehérje: 5,2 g
Zsír: 11,9 g
Szénhidrát: 20,1 g

A fenti adatok 22 fánk esetén egy fánkra vonatkoznak, és a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák az adatokat. A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, továbbá nem vagyok dietetikus, így a fenti adatok kizárólag tájékoztató jellegűek!

A kelt tésztákról többet ebben a kisokosban találsz.

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük