semlor cukormentesen, teljes kiőrlésű lisztből

semlor

Mi az a semlor? A semla többesszámban! 🙂 Komolyra fordítva a szót: ez egy skandináv sütemény, ami kinézetre nagyon hasonlít a képviselőfánkra, viszont kelt tésztából készült. Húshagyókedden fogyasztják, hogy még jól megtolják a böjt előtti utolsó napot. És hogy mi is van benne? A bejegyzésből kiderül.

Hirdetés
cukormentes semlor

Kell-e sikér a semlor elkészítéséhez?

Kelt tészták esetében én 99%-ban adok sikért a lisztekhez, mert csodát tesz a teljes kiőrlésű péksüteményekkel! A sikérrel plusz fehérjét adunk az ételhez, valamint a nehéz teljes kiőrlésű lisztek mellett segít a minél jobb szerkezet kialakításában is. Sokkal puhább, levegősebb lesz a végeredmény, nem annyira „teljes kiőrlésű”. Egy fél kg-os sikér kb. 800 Ft, és nagyon kevés kell belőle, így ha van lehetőséged rá, szerezz be! Ha nincs sikéred, finomliszttel helyettesítsd a mennyiségét a receptben.

Még több kelt tésztás receptet találsz ide kattinva! A kelt tésztákról többet ebben a kisokosban találsz.

teljes kiőrlésű cukormentes semlor

Milyen lisztből készül?

A semla elkészítéséhez teljes kiőrlésű tönkölylisztet használtam, illetve finomlisztet, nagyjából 70-30 arányban. Teljes kiőrlésű tönkölyliszt helyett használhatsz teljes kiőrlésű búzalisztet is. Más, gluténmentes lisztekkel nem próbáltam a receptet, és a működést azokkal nem is garantálom.

semlor

Milyen a semlor tölteléke?

Kétféle töltelék kerül a süteménybe: egy mandulás töltelék és tejszínhab. A mandulás töltelék kvázi egy marcipánszerű valami. Amikor a kis gömböcök tetejét levágjuk, akkor egy keveset kikanalazunk a tésztából is, és ezt keverjük össze mandulaliszt-eritrit keverékével, majd ezt töltjük vissza. Végül tejszínhabbal díszítjük, és csak utána kerül vissza a kis kalap.
Én annyit változtattam az eredeti semlorhoz képest, hogy a mandulás tölteléket inkább „keményebbre” hagytam, nem pedig folyósra, krémszerűre készítettem. Könnyíthető tojásfehérjehabbal, tejjel is, ha úgy jobban tetszik.
Ízlés szerint tölthető egyébként lekvárral is, szerintem úgy is nagyon tuti lehet!

Hirdetés
semlor

Mennyire bonyolult elkészíteni?

Azt hittem, hogy nagyon. De megnyugtatlak, egyáltalán nem bonyolult, sőt, a tésztája egyszerűen annyira csodálatos, hogy öröm vele dolgozni. Legszívesebben most is semlort görgetnék, formáznék. 🙂 A tésztát a gép állítja össze helyettünk, pihentetjük, gyorsan megformázzuk, pihentetjük, sütjük, kihűtjük, megvágjuk, megtöltjük, és kész is.

Hozzávalók 12 darabhoz:

a tésztához:

  • 80 g vaj
  • 2,5 dl tej (növényi tejre cserélhető)
  • 1 teáskanál cukor (megeszi az élesztő)
  • 25 g friss élesztő
  • 300 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 50 g finomliszt
  • 25 g búzasikér
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál őrölt kardamom
  • 15 g 1:4 erősségű édesítőszer
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál tejszín

a töltelékhez:

  • 50 g mandulaliszt
  • 75 g eritritpor
  • 15-20 g langyos víz
  • 1 teáskanál színtelen mandulaaroma
  • 2 dl hideg habtejszín (30%-os, cukrozatlan)
  • 1 teáskanál 1:4 erősségű édesítőszer
  • 1 csomag habfixáló (opcionális)

a tetejére:

  • 1-2 evőkanál eritritpor
Hirdetés

A semlor elkészítésének lépései:

  1. Egy edényben megmelegítjük a tejet és felolvasztjuk benne a vajat. Feloldjuk benne a cukrot, és amikor már csak kézmeleg, akkor belemorzsoljuk az élesztőt. (Ha túl forró, akkor az élesztőnek kampec.)
  2. A liszteket a sikérrel, sóval, fűszerrel, édesítőszerrel és a felvert tojás felével elkeverjük.
  3. Hozzáadjuk az élesztős keveréket és rugalmas tésztát dagasztunk belőle géppel. Akkor jó, ha teljesen kitakarította a tálat. A tészta nagyon könnyű, ragacsos lesz.
  4. 60 percig letakarva, meleg és huzatmentes helyen duplájára kelesztjük.
  5. 12 egyenlő részre szedjük a tésztát és helyes kis gömböcöket formázunk belőlük, sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket, majd letakarjuk, és 30 percig kelesztjük.
  6. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, alsó-felső sütésmódban.
  7. Sütés előtt a maradék tojáshoz hozzákeverünk egy evőkanál tejszínt, ezzel lekenjük a megkelt gombócokat, és a forró sütőben 9-10 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
  8. A sütőből kivéve rögtön letakarjuk őket egy benedvesített, tiszta konyharuhával, hogy ne keményedjen meg a külsejük. Hagyjuk őket teljesen kihűlni.
  9. Elkészítjük a tölteléket: a mandulalisztet elkeverjük az eritritporral, ujjainkkal szétmorzsoljuk a mandula- és édesítőrögöcskéket, aztán hozzáadjuk a vizet és az aromát, és alaposan eldolgozzuk.
  10. A kihűlt sütemények tetejéről egy kis kalapot levágunk egy éles késsel, a gombócok közepéből kikanalazzuk a tésztát és a mandulás keverékhez adjuk és eldolgozzuk. Ezt utána visszatöltjük a süti belsejébe.
  11. A hideg habtejszínt az édesítőszerrel és a habfixálóval kemény habbá verjük, csillagcsöves habzsákba töltjük és a levágott tetejű, megtöltött semlorra nyomunk belőle.
  12. A kis kalapot ezután óvatosan visszahelyezzük a habra, és az egészet eritritporral megszórjuk.

A recept elkészítéséhez segítséget innen (scandikitchen.co.uk) vettem.

Hirdetés

A semlor tápanyagtartalma:

Energia: 246 kCal
Fehérje: 7,6 g
Zsír: 13,7 g
Szénhidrát: 21,3 g

A fenti adatok 1 semlára vonatkoznak, a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák az adatokat. A ténylegesen felhasznált alapanyagok méretei, márkái, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, továbbá nem vagyok dietetikus, így ezek az adatok kizárólag tájékoztató jellegűek!

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük