mandulás-narancsos babka cukormentesen

mandulás-narancsos babka

Babka szerelem van, mindenféle kombinációban próbálgatom őket, télre például egy mandulás-narancsos babka volt a porondon, ennek a receptjét hoztam most el. Teljes kiőrlésű lisztből készült, cukormentesen.

Hirdetés

Ez a recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. decemberi számában is.

babka

Az összetevők között szerepel a cukor. Akkor miért cukormentes?

Az összetevők között valóban szerepel egy kanál cukor, amire csupán az élesztőgombáknak lesz szüksége. Ez a cukor a kész süteményben mint levegő van jelen, nem kell a szénhidráttartalmával számolni, mivel az élesztőgomba teljes mértékben megeszi ezt a csekély mennyiséget. Természetesen ha nem tartasz otthon cukrot, elhagyhatod, én szeretem az élesztőt kicsit felturbózni a jobb végeredmény érdekében. 🙂

narancsos babka

Kell-e búzasikér a mandulás-narancsos babka elkészítéséhez?

Erre a másik, gyakran visszatérő kérdésre az a válaszom, hogy nem kötelező, és sokszor látom, hogy teljes kiőrlésű recepteknél kiemelik, hogy „nem kell hozzá sikér”. Én javaslom a használatát, mert ezzel fehérjét adunk a süteményhez, illetve a szerkezet kialakításában is nagy segítségünkre van. Nélküle is jó lesz a süti, de szerintem nagy pluszt ad hozzá, én ezért kelt tészták esetében szinte mindig alkalmazom. Egy fél kg sikér kb. 800 Ft-ba kerül, és nagyon sokáig elég, mert 1-2 kanállal használok egy-egy süteményhez belőle. Ha mindenképpen szeretnéd kiváltani, a sikért azonos mennyiségű finomliszttel pótold.

Hirdetés
cukormentes babka

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 175 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 75 g finomliszt
  • 15 g búzasikér
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csipet só
  • 20 g 1:4 édesítőszer
  • 1 bio narancs reszelt héja
  • 1 tojás
  • 70-75 ml víz
  • 70 g puha vaj

a töltelékhez:

  • 450-500 g bio narancs (kb. 3-4 db)
  • 1 evőkanál 1:4 édesítőszer
  • 1 teáskanál vaníliakivonat vagy -aroma
  • 1 evőkanál puha vaj
  • 80 g mandula

a tetejére:

  • 20 g szeletelt mandula
Hirdetés

A mandulás-narancsos babka elkészítésének lépései:

  1. A tésztát és a tölteléket ugyanazon a napon készítjük elő.
  2. Dagasztókarral felszerelt konyha gép üstjébe mérjük a kétféle lisztet, a búzasikért, az élesztőt, a cukrot, a sót, az édesítőszert és a narancshéjat. Elkeverjük, majd beleütjük a tojást, hozzáöntjük a vizet, és nagyjából összeállítjuk a tésztát.
  3. A puha vajat 3 részletben adagoljuk hozzá, minden részlet után alaposan a tésztába dolgozva. 8–10 perc alatt rugalmas, kissé ragacsos, puha tésztát dagasztunk belőle – akkor jó, ha teljesen elválik az edény falától és gombóccá összeáll. (Elképzelhető, hogy közben néha rá kell segíteni és le kell kaparni az üst oldaláról.) Kiolajozott tálban, fóliával lefedve 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
  4. 1 narancs héját lereszeljük, majd az összes gyümölcsöt meghámozzuk úgy, hogy ne maradjon rajta a kesernyés fehér részből. A gyümölcshúst a reszelt narancshéjjal, az édesítőszerrel és a vaníliakivonattal közepes lángon felforraljuk. Botmixerrel kicsit pürésítjük, 10 percig rotyogtatjuk, majd félretesszük, és teljesen kihűtjük. 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
  5. Másnap a tésztát enyhén lisztezett deszkán nagyjából 30×45 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a vajjal, majd a narancslekvárral, végül megszórjuk az apróra vágott mandulával. A hosszabb oldalánál fogva óvatosan feltekerjük, majd éles késsel hosszában kettévágjuk. Vágott felükkel felfelé 3–4-szer – ahányszor a tészta engedi – átfonjuk egymáson a 2 tésztadarabot, majd kivajazott, 10×25 cm-es kenyérformába helyezzük. Letakarva, meleg és huzatmentes helyen kb. 45 percig pihentetjük.
  6. Sütés előtt megszórjuk a szeletelt mandulával, majd előmelegített, 175 °C-fos, légkeveréses sütőben 45 perc alatt készre sütjük. 15–30 percig a formában pihentetjük, majd kivesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Hirdetés

A mandulás-narancsos babka tápanyagtartalma:

Energia: 148 kCal
Fehérje: 4,6 g
Zsír: 7,7 g
Szénhidrát: 13,6 g

A fenti adatok a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák az adatokat, 16 szelet esetén 1 szeletre vonatkoznak. A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, továbbá nem vagyok dietetikus, így ezek az adatok kizárólag tájékoztató jellegűek!

Még több kalács receptet találsz ide kattintva! A kelt tésztákról többet ebben a kisokosban találsz.

narancsos babka

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük