cukormentes töltött fánk („nutellás” töltelékkel)

cukormentes töltött fánk

Fánkból sosem elég, igaz? Amennyire féltem tőle, annyira belejöttem. Meg be kell vallanom, a sütéshez használt olajat szeretem többször is felhasználni, nem akarom az első sütés után eldobni. (Eldobni: külön gyűjtjük és leadjuk.) A cukormentes töltött fánk nagyon izgatta a fantáziám, régen szemeztem már vele, és ezért most erre esett a választásom.

Hirdetés
cukormentes töltött fánk

Milyen tésztából készül a cukormentes töltött fánk?

Az alapot az amerikai fánk receptem szolgáltatta, ezt feleztem, és minimálisan alakítottam, illetve egy kicsit más méretű fánkokat szaggattam belőle, de az eljárás szinte teljesen ugyanaz. Természetesen dupla mennyiségből is készíthető, ez a recept szerencsére könnyen duplázható. Ez egy teljes kiőrlésű kelt tészta, ami sikér hozzáadásával készült.

teljes kiőrlésű fánk

Az összetevők között szerepel a cukor, akkor mégis miért cukormentes a recept?

A cukorra mindössze az élesztőnek van szüksége. Ezt a mennyiséget az élesztő teljes mértékben megeszi, így a szénhidráttartalmával, inzulinválasszal, stb. nem kell számolni. A cukor csak, mint légbuborék lesz benne a süteményben, így nem kell félni tőle. Természetesen ki is hagyható, illetve ha nem tartasz otthon cukrot, és nem szeretnéd használni, az is teljesen rendben van. Én csupán szeretem az élesztőt megetetni vele. (Ez is egy olyan plusz, mint a sikér használata.)

Hirdetés
cukormentes fánk

Kell-e sikér a cukormentes töltött fánk tésztájába?

Kelleni nem kell, de ebben a receptben erősen ajánlott! Én minden kelt tésztámhoz használok sikért, mert csodákat művel a tésztával. Egy fél kg-os zacskó nagyjából 800 Ft-ba kerül, és nagyon sokáig elég. Én mindenképpen ajánlom, hogy ha van rá lehetőséged, akkor szerezz be. Természetesen nélküle is működik a recept, viszont a szerkezete nem lesz ennyire szép, a sikér ugyanis a szerkezet kialakításában is segít, illetve plusz fehérjét juttat a sütibe, emellett pedig légiesebb, könnyedebb lesz a végeredmény, itt pedig nagyon fontos a levegő benne. A sikér mennyiségét finomliszttel pótold.

töltött fánk

Milyen töltelékkel készül a cukormentes töltött fánk?

Ebben az esetben cukormentes „nutellát”, vagyis csokoládés mogyorókrémet használtam. Bolti változatot, de ha szeretnéd házilag elkészíteni, akkor nálam is találsz hozzá receptet, csak kattints ide! Mascarponeval és egy minimális édesítőszerrel kevertem ki, így habos-babos, csokis, nagyon finom. Töltheted a fánkot lekvárral, vagy lekvár-krémsajt keverékével, vaníliás krémmel, csokikrémmel, de szerintem bármivel nagyon finom!

cukormentes fánk

Milyen lisztből készül a cukormentes töltött fánk?

A süteményhez teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet és finomlisztet, illetve búzasikért használtam. Nekem a tönkölyliszt a kedvencem, ezt előszeretettel használom, de ha nincs ilyened, akkor nyugodtan használj helyette teljes kiőrlésű búzalisztet. Más, gluténmentes lisztekkel nem próbáltam a receptet, de valószínű nem is működne vele.

teljes kiőrlésű cukormentes fánk

Hozzávalók 16 darabhoz:

a fánk tésztájához:

  • 1,2 dl tej
  • 1 teáskanál cukor (megeszi az élesztő)
  • 12 g friss élesztő
  • 190 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 60 g finomliszt
  • 15 g búzasikér
  • 1 csipet só
  • 15 g 1:4 erősségű édesítőszer
  • 1 tojás
  • 50 g vaj

a sütéshez:

  • bő olaj (étolaj, kókuszolaj)

a töltelékhez:

  • 55 g cukormentes csokoládés mogyorókrém („nutella”)
  • 75 g mascarpone
  • 1/2 teáskanál 1:4 erősségű édesítőszer

a hempergetéshez:

  • 35 g eritrit
  • 1/4 teáskanál őrölt vanília
Hirdetés

A cukormentes töltött fánk elkészítésének lépései:

  1. A tejet megmelegítjük (ne legyen forró, kézmeleg legyen), feloldjuk benne a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük pár percre, hogy felfusson és habos-babos legyen.
  2. A többi hozzávalót a vaj kivételével egy dagasztókarral felszerelt konyhai gép üstjébe tesszük és elkeverjük. Hozzáadjuk az élesztős tejet és nagyjából összedolgozzuk a tésztát.
  3. Hozzácsurgatjuk az olvasztott vajat és 5-10 perc alatt puha, ragacsos, szép fényes tésztát dagasztunk belőle. Akkor jó, ha teljesen kitakarította a tálat, összeáll egy szép kis gombóccá.
  4. Letakarva, meleg, huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük kiolajozott tálban.
  5. Enyhén lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát (kb. 1-1,5 cm-esre), és egy 6 cm átmérőjű fánk- vagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Próbáljuk úgy szaggatni, hogy minél kevesebb leeső darab legyen – ezeket gyúrjuk össze és újra nyújtsuk ki a tésztát és újra szaggassuk ki.
  6. Letakarva további 30 percig pihentetjük.
  7. 165-175 °C-os, bő olajban kisütjük a fánkok mindkét oldalát. Akkor jó, ha szép aranybarnák lesznek. Ha az olaj túl hideg, akkor a fánkok megszívják magukat, ha túl forró, akkor nagyon hamar megégnek, a közepük pedig nyers marad. Alaposan lecsöpögtetjük őket, papírtörlőre szedjük őket. Ügyeljünk arra, hogy ne pakoljuk őket egymásra, mert benyomódnak.
  8. A töltelék hozzávalóit alaposan kikeverjük és 10 percre hűtőbe tesszük.
  9. Ha kissé kihűltek a fánkok, akkor a vaníliával elkevert eritritben meghempergetjük őket, majd szépen sorba rendezzük őket.
  10. Habzsákba kanalazzuk a tölteléket, a fánkokat egy hurkapálcával oldalukon megszúrjuk és kitágítjuk, majd a habzsákból a fánkok közepébe nyomunk a krémből.
Hirdetés

A cukormentes töltött fánk tápanyagtartalma:

Energia: 176 kCal
Fehérje: 3,7 g
Zsír: 12,3 g
Szénhidrát: 12,9 g

A fenti adatok egy darab fánk tápanyagtartalmait tartalmazzák tizenhat darab esetén, a szénhidrátdiéta elvei alapján. A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, továbbá nem vagyok dietetikus, így ezek az adatok kizárólag tájékoztató jellegűek!

A kelt tésztákról többet ebben a kisokosban találsz.

cukormentes fánk

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük