cukormentes nutella

Nem tudom, hogy kezdhetném frappánsabban ezt a bejegyzést, úgyhogy inkább csak belevágok a közepébe: nutella. ami cukormentes. ÉS ISTENIFINOM! Igen, létezik!!! Annyi a különbség közte és az eredeti között, hogy nincs teletömve cukorral, pálmaolajjal és mindenféle olyan dologgal, ami nem jó nekünk. Szemcsésebb állagú, bár biztos, hogy van olyan konyhai kütyü, amivel teljesen sima lesz. Ízre kb. a nutella és az arany csomagolású ferrero rocher között van.

Hirdetés

Hozzávalók:

  • 250 g törökmogyoró
  • 2 ek kókuszolaj
  • 30 g holland kakaópor
  • 80-100 g por eritrit
  • fél tk vaníliakivonat
  • egy nagy csipet só
  • 100 g cukormentes tejcsokoládé
Hirdetés

Elkészítés:

  1.  A mogyorót pörküljük meg. Tegyük 175 ºC-os sütőbe 10-12 percre. Rakjuk picit félre, majd egy konyharuhába csomagolva dörzsölgessük, hogy lejöjjön a barna vékony héja. Nem baj, ha itt-ott marad egy kevés rajta.
  2. Tegyük turmixgépbe, vagy késes aprítóba, amink van. Dolgozzuk össze (sokáig fog tartani), néha kapargassuk le a gép oldaláról a mogyorót. Adjuk hozzá az olajat és 1 percig dolgoztassuk a gépet.
  3. Szórjuk bele a kakaóport, eritritet (mennyiség attól függően, hogy mennyire vagyunk édesszájúak), tegyük bele a vaníliát és szórjuk meg egy nagy csipet sóval. Dolgozzuk össze.
  4. A csokoládét olvasszuk meg mikróban 15-30 másodperces etapokban, átkevergetve, vagy pedig gőz fölött melegítsük. Ha felolvadt, tegyük a mogyorókrémbe, majd dolgozzuk össze. Most folyósabb állagú (mint a képeken), de pár óra után jobban „összeáll”.

Kvázi a csokoládé szénhidráttartalmával kell csak számolnunk.

Ebből az mennyiségből összesen 2 db közepes-kisebb méretű befőttesüvegnyi lett.

A mogyoró pörkölése kiemelten fontos ebben a receptben, azon áll vagy bukik az egész. Kb. így kell kinéznie, amikor kiveszed a sütőből (1. kép), és kb. ennyire kell megpucolni (2. kép). Végig pattogó, sistergő hangot lehet hallani, az illata pedig isteni. 

Ezek után pedig nincs más dolgunk, mint kenyérre kenni, kekszre kenni, tortára/tortába kenni, vagy csak kiskanállal enni, a régi szép idők emlékére. 🙂 (Azért csak óvatosan…)

Ha tetszenek a sütemények és édességek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket.

9 Replies to “cukormentes nutella”

    1. Szia,
      sajnos nem mértem le, csak a befőttes üveg méretet néztem, de kb. 4-500 g készül belőle a hozzávalók mennyisége alapján. 🙂

  1. Szia 🙂 mogyoróolajjal is működhet? Vagy érdemesebb a kókuszolajnál maradni? Köszi 🙂

    1. Szia, szerintem igen, és lehet még jobb is azzal! 🙂 Mindenképpen valami semlegesebb, nem túl tolakodó/elütő ízű olajjal probálkoznék.

    1. Szia!
      Őszintén szólva, egy pár napnál tovább már nem volt itthon belőle, elfogyott. 😅 Ha hűtőben tartod, akkor szerintem elég sokáig eláll.

  2. Szia!
    Előre pörkölt mogyoróval vajon működik a recept? Esetleg dobjam be a sütőbe egy pár percre még? 🙂
    Köszi, Virág

  3. Szia Helga, alig bírom kivárni, hogy nekiálljak, egy kérdésem van csak, próbáltad már feketecsokival?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük