csavart mustáros sajtos rúd


Húúúú, jó régen volt már időm arra, hogy új receptet osszak meg, és ciki vagy sem, de ez is egy régebbi. Van pár régebbi süti, amit mentőövként tartok. Mert hát eléggé előrelátó voltam, hiába van össz-vissz négy darab tantárgyam, éreztem én már ezt akkor is, hogy a két mechanika mellett nem lesz időm sütögetni. Mostanában egyébként is a gasztronómia csúcsán érzem magam, mert a sütés kimerül a kb. 3 perces proteines mikrós süti összekutyulásában. :( Szomorú.



Na de! Itt van ez az isteni finom és gyors (az egy órás pihentetést leszámítva) sajtos rúd, ami abbahagyhatatlan. És nem kell megijedni, azért ennél több lesz egy adag (kb. egy nagyobb tepsi), én csak a szebbeket válogattam ki.

Hozzávalók:
  • 5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 3 dkg durum liszt
  • 5 dkg vaj felkockázva
  • 5 dkg sajt
  • ½ tk só
  • 1 tojássárgája
  • 1 ek hideg víz
  • 1 tk dijoni mustár
  • 1 felvert tojás a kenéshez

Elkészítés:
  1. A liszteket átszitáljuk és a sóval, vajjal összemorzsoljuk.
  2. A sajtot apró lyukú reszelőn lereszeljük és belekeverjük a lisztbe. A tojássárgáját a hideg vízzel és a dijoni mustárral elkeverjük, majd összedolgozzuk a liszttel. Fóliába csomagolva tegyük 1 órára a hűtőbe. (Ha nagyon sietnénk, talán működik a 10-15 perc fagyasztó is.)
  3. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A tésztát párszor átgyúrjuk és pár mm-esre nyújtjuk, 1 cm széles csíkokat vágunk belőle és megkenjük a felvert tojással. A csíkok egyik végét megfogjuk, a másik végénél fogva pedig megcsavarjuk őket. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, a végüket kicsit lenyomjuk, hogy sütés közben ne tekeredjenek ki.
  4. Kb. 12-15 perc alatt készre sütjük.

Javaslom, hogy akinek nem kell figyelni a bevitt szénhidrát mennyiségére és ezáltal tökre szerencsés, már alapból dupla adaggal próbálkozzon, mert nagyon hamar elfogy. :) A fenti szénhidráttartalom a teljes receptre vonatkozik.


A recept ötlete ismételten ebből a könyvből származik. Bár ott ugye csúnya fehérlisztből készült és vastagabb tésztával dolgoztak, így formára is más. Ez szebb, ropogósabb és egészségesebb. :)





2 megjegyzés:

  1. Mmmmm....nagyon guszta! Kipróbálom a hétvégén! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk jolly joker sütemény, hamar elkészül és nagyon finom, mutatós.
      Kíváncsian várom, hogy hogy sikerül majd! :)

      Törlés