fűszeres banánkenyér I.

2019. április 4. / by



Egy laza, közel két éves kihagyás után, új erőre kapva, úgy döntöttem, hogy folytatni fogom a blogot. Annyi, de annyi minden történt velem ez alatt a két év alatt, hogy félretettem azokat a dolgokat az életemből, amikben kiélhettem volna a kreativitásom, szerintem a két kezemen meg tudom számolni, hogy hányszor sütöttem ezalatt az idő alatt. De. Ebbe most nem szeretnék mélyebben belemenni, mert annak nem itt van a helye. Időközben belekezdtem egy másik blogba is, ahol az utazásainkról írok élménybeszámolókat, ha érdekelnek a rendkívül hosszú, rengeteg képpel teletűzdelt bejegyzések, itt érhetitek el: traveler dots


Na de! Visszatérve erre a blogra és a cukormentes, IR-kompatibilis sütikre. Mostani alkalommal egy fűszeres banánkenyeret hoztam, méghozzá egy olyan verziót, ami nem azt a "félig átsült"-érzetet kelti, ezáltal nem is az a szuperkrémes fajta, hanem inkább puha, omlós kenyér-kenyér. Tökéletes lehet valamilyen magvajjal, gyümölccsel, lekvárral, joghurttal, de akár magában is. Az ízét a sokfajta fűszer és a banán adja meg. Tudom, a banán kicsit száműzött gyümölcs, van olyan diétázó, aki nem is fogyasztja, mert  "tiltólistás" a magas glikémáiás indexe és szénhidráttartalma miatt. Ennek ellenére van helye az étrendünkben, csak azt kell megválogatnunk, hogy mikor és milyen formában fogyasztjuk.



 Hozzávalók (1 banánkenyérhez):
  • 100 g xilit
  • 100 g vaj
  • 2 tojás
  • 3 db közepes méretű, érettebb banán (ha nincs ilyened, az sem gond, lend adok tippeket)
  • 1 ek tej
  • 1 tk vanília kivonat / 1 rúd vanília kikapart magjai
  • fél tk frissen reszelt szerecsendió
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 5 db kardamom magjai, apróra őrölve
  • 80 g sima liszt
  • 170 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk himalája só
  • 50 g dió, feldarabolva

Elkészítés:
  1.  A tojást és a vajat vegyük ki a hűtőből jó előre, mert szobahőmérsékletűnek kell lennie mindkettőnek ahhoz, hogy jól tudjunk velük dolgozni. A sütőt melegítsük elő 160 °C-ra.
  2. A vajat és a xilitet egy mixer segítségével alaposan keverjük el.
  3. A banánokat egy villával törjük össze jó alaposan (mivel érett banánokról van szó, könnyű dolgunk lesz). Keverjük hozzá a tejet és a fűszereket (vanília, fahéj, kardamom, szerecsendió).
  4. A száraz hozzávalókat egy külön tálba tegyük: a kétféle lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót.
  5. Ezt keverjük bele a banános masszába, de ne dolgozzuk túl! Csomók ne legyenek benne, de ne kevergessük agyon.
  6. A diót vágjuk apróra, majd szórjuk bele a masszába és kavarjuk el benne pár mozdulattal.
  7. Ezután az egészet kanalazzuk át egy oldalt-alul kivajazott kenyérformába (nekem kicsit szélesebb van, így nem lett olyan magas a banánkenyér) és süssük 60 percig. Egy fogpiszkálóval ellenőrizzük: ha túl ragacsos marad, akkor süssük további 5-10 percig. Letakarhatjuk egy alufóliával, ha már túl sötét lenne a teteje. Miután elkészült, hagyjuk kicsit hűlni a formában, majd vegyük ki és ha teljesen kihűlt, szeletelhetjük egy recés késsel.
Az egész kenyérben összesen 300 g CH számolandó van. Adagokra lebontva most nem számolom ki, hiszen függ a formától, meg attól is, hogy ki, mekkora szeletetet szeret vágni. :)


Na de mit tegyünk akkor, ha nincs otthon jó érett banánunk? (Ez például nálam többször előfordul, mert ha eszem banánt, a zöldet szeretem.)

TIPP1: Fogjuk a még éretlen banánokat és héjastól tegyük 150 °C-os sütőbe 10-15 percre, amíg be nem barnul teljesen a héjuk. Ha kihűltek, akkor meghámozzuk és felszeleteljük a banánokat és már használhatjuk is őket kedvenc banánkenyerünk hozzávalójaként.

TIPP2: Az éretlen banánokat meghámozzuk, felszeleteljük és 30-30 másodpercig megmikrózzuk őket.

TIPP3: Ha a nyakunkon maradna a túlérett banán, nehogy kidobjuk! Hámozzuk meg, szeleteljük fel és zacskóba téve tegyük a fagyasztóba. Így, amikor szükségünk van rá banánkenyérhez, vagy akár fagyihoz, csak elővesszük. Előbbihez mikróban felolvasztjuk, utóbbihoz pedig csak belehajigáljuk a turmixgépbe egy pohár joghurttal és egy marék fagyasztott gyümölccsel.


Az elkészítéséhez ezt a receptet vettem alapul a Tastes Better From Scratch oldaláról, természetesen jól megcsavartam és megfűszereztem. Sokáig kutakodtam, mert mondhatjuk azt, hogy a banánkenyér az egyik mumusom, így szükségem volt egy kis mankóra. Eddig legalább 5 alkalommal készítettem már és csak az első és utolsó sikerült jól. A köztes állapotokban volt sületlen, lapos, fura ízű... Így kihívásomat teljesítve a következő alkalommal is egy banánkenyér receptet fogok hozni, méghozzá a banánkenyér II.-t, ami annyiban különbözik ettől, hogy krémesebb.


Ha tetszenek a sütemények és édességek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra!

You May Also Like

0 comments